Тор ВС ВПН: Шта ће најбоље радити за вас | ВПН кафа


Ако сте тражили начине да обезбедите своју сигурност и приватност на мрежи, вероватно сте чули за Тор и ВПН (Виртуал Привате Нетворкс) услуге. Оба се могу описати као моћни мрежни алати који корисницима омогућавају да заштите своје податке на мрежи. Иако обојица имају исту сврху и имају много сличности у том погледу, они се такође разликују на више начина и погодни су за посебне примене. Ако ово читате, вероватно желите да знате који је бољи – Тор вс ВПН?

ВПН вс Тор: у чему је разлика

Заиста су ВПН и Тор одлична решења за анонимност и обезбеђивање приватности на мрежи. Људи их користе из истог разлога, иако раде на драстично другачије начине. Као једна ствар, мрежа Тор се ослања на низ чворова које други корисници добровољно управљају како би олакшали пренос информација путем интернета. ВПН-ови, с друге стране, раде преусмеравањем и шифрирањем података на удаљени сервер.

ВПН компаније имају контролу над својим мрежама, што значи да ће корисници морати да им верују са својим подацима. Тор мреже, с друге стране, нико не контролише и нуди корисницима готово потпуну анонимност.

Да бисте боље разумели разлику између Тор-а и ВПН-а, било би најбоље да се позабавите детаљима како сваки од њих функционише, као и њиховим релативним снагама и рањивостима као интернетским алатом за приватност и сигурност..

Шта је Тор?

Тор означава “Тхе Онион Роутер”, што је оригинални назив непрофитног пројекта који је предвиђао употребу више слојева сервера (чворова) како би се олакшао анонимни пренос информација путем Интернета. То значи да се било који подаци које пошаљете Тором преусмере на више сервера пре него што стигну до жељеног одредишта.

Сада можда размишљате, зар то није ВПН? Па, не баш и иако ВПН-и нуде меру приватности, Тор се разликује по томе што има потенцијал да омогући готово потпуну анонимност на Интернету. Како је то тако??

Узмите у обзир да иако ВПН-ови могу спречити треће стране да пресрећу ваше податке и прате ваше активности на мрежи, та заштита није свеприсутна. То значи да ваше податке може видети и евидентирати добављач ВПН услуга, што може бити проблем многим корисницима.

Најбоља ствар када користите Тор као алат за приватност је да не морате да предате своје податке никоме. То је зато што је ово последње дизајнирано на начин да су корисници готово у потпуности анонимни. Иако Тор мрежа не гарантује потпуну анонимност, сигурно је рећи да је тешко (ако не и немогуће) да било ко издвоји ваше податке путем Тор мреже.

Како функционише Тор?

како тор ради

Корисници (Алице) могу приступити мрежи Тор користећи бесплатан прегледач (Тор Цлиент). Кад год се постави захтев за податке, Тор прегледач успоставља везу са Тор сервером (чвор) који потом захтев за податке прослеђује на други чвор и тако даље.

Као што видите са горње слике, захтјев за подацима пролази до 3 чвора прије него што досегне своје циљно одредиште (Боб). Одговор се затим на исти начин враћа кориснику. Употреба више челних релеја је оно што штити идентитет Тор корисника.

Сваки чвор изабран је насумично и има само податке о ИП адреси претходног чвора и сљедећег у низу. Дакле, ниједан од чворова који чине Тор мрежу не зна одакле је захтјев за податке иницијално дошао, нити су у стању повезати наведени захтјев са циљним одредиштем. Такође, подаци послати кроз Тор мрежу су шифрирани док пролазе кроз различите чворове. На овај начин, треће стране не могу анализирати или пресрести промет унутар Тор мреже.

Наравно, Тор-ова мрежа није варљива и има своје слабости, посебно код излазног чвора, који је последњи који олакшава пренос информација пре доласка на своје циљно одредиште. Подаци који пролазе кроз крајњи чвор нису шифрирани, тако да би корисници Тор-а требали посјетити веб странице само са сигурном везом (хттпс). У супротном, информације могу бити видљиве особи која управља излазним чвором.

Које су предности и недостаци употребе Тор-а?

Сада када имате добру представу о начину рада Тор мреже, можемо издвојити неколико специфичних предности и недостатака за коришћење ове мреже.

Предности употребе Тор-а:

 • Бесплатна је за употребу. Пројект Тор је непрофитна организација посвећена заштити приватности путем Интернета.
 • Мрежу Тор не може искључити влада и друге треће стране јер је чине и раде хиљаде добровољаца.
 • Сакрива ИП адресе корисника и прикрива њихов идентитет усмеравањем података путем низа случајних сервера.
 • Побјеђује цензуру и омогућава приступ садржају који је блокиран гео.

Слабости коришћења Тор-а:

 • Тор мрежа може бити изузетно спора и подједнако добра као и најбржи чвор на релеју. Ово је неизбежно, имајући у виду да подаци морају проћи кроз више сервера различитих протока. Стога је Тор опћенито неприкладан за било које брзе апликације попут дијељења датотека П2П и стреаминга видеа.
 • Излазни чворови у Тор мрежи мреже могу се користити за шпијунирање јер су подаци који пролазе кроз другу нешифрирани.
 • Тор мрежи је доступан само путем одређеног претраживача или других апликација које имају интегрисани Тор клијент. Све информације послате изван ових платформи нису заштићене.
 • Без одговорности волонтера који управљају чворовима у Тор мрежи. Нема помоћног особља у случају техничких проблема.
 • Није компатибилан са иОС-ом (иПхоне, иПод Тоуцх или иПхоне).
 • Тор мрежа се може користити за приступ “Дарк Вебу” који може довести кориснике у проблеме.

Шта је ВПН?

ВПН је мрежна технологија која је дизајнирана да заштити приватност корисника на мрежи преусмеравањем промета на спољни сервер да би сакрио нечију ИП адресу и шифровао комуникацију података. За разлику од Тор-а, корисници у основи “изнајмљују” ресурсе на ВПН серверу и нуде им да у њихово име шаљу информације до циљаног одредишта. Као резултат, рачунар или мобилни уређај ВПН корисника никада није у директном контакту са одредишним сервером.

Како функционише ВПН?

ВПНс се састоји од мреже сервера са више локација широм света. Као што видите са горње слике, коришћење ВПН-а укључује преношење интернетског промета на ВПН сервер пре него што се достигне предвиђено одредиште (веб локација или апликације). На исти начин, одговори сервера се преусмеравају на исти ВПН сервер и затим се прослеђују на рачунар или мобилни уређај корисника.

На овај начин, ВПН-ови олакшавају слање и примање информација без да компромитују локацију својих корисника и друге личне информације. Такође, већина реномираних ВПН компанија користи сигурну енкрипцију која спречава бескрупулозне треће стране да краду осетљиве информације, нарочито преко јавних ВиФи мрежа.

Предности употребе ВПН-а:

 • ВПН-ови су бржи у поређењу с Тором јер се саобраћај усмјерава само на један екстерни сервер за разлику од неколико чворова са различитим ширинама појаса..
 • Док су најбољи ВПН-ови на тржишту плаћене услуге, премије помажу у одржавању мреже и осигуравају највеће могуће перформансе.
 • ВПН заштита укључује све везе на корисничком уређају, а не само прегледач. Ово укључује апликације, игре и друге апликације које укључују слање информација путем Интернета.
 • Већина угледних ВПН услуга поседује прекидач за Интернет убиство који аутоматски прекида везу са Интернетом у случају пропуштања података.

Слабости коришћења ВПН-а:

 • Неки ВПН-ови (углавном бесплатни) послужују огласе и прикупљају информације о корисницима које могу продати заинтересованим трећим странама.
 • Неки ВПН сервиси бележе активности корисника, што може бити проблем за кориснике забринуте због њихове приватности. Владе могу вршити притисак на ВПН компаније и приморати их да предају све информације које имају о својим корисницима. Да би били сигурни, корисницима се саветује да се одлуче за ВПН компаније са политиком „Без записивања“.
 • Корисници ВПН-а нису у потпуности анонимни на Интернету. Саобраћај пролази кроз ВПН сервер, а ВПН компаније могу видети информације о својим корисницима.
 • ВПН-ови су у неким земљама нелегални са строгим законима о цензури на Интернету (Северна Кореја, Кина, Уједињени Арапски Емирати и слично).

У случају да одлучите да идете са ВПН-ом, ево листе ТОП 5 ВПН-а:

 1. ТорГуард
 2. НордВПН
 3. ИПВанисх
 4. Сурфсхарк
 5. Приватни приступ интернету

Резиме

И Тор и ВПН су одлична решења за заштиту осетљивих информација и одржавање приватности на мрежи. Одговор на питање: “ВПН вс Тор, шта је боље?” у коначници зависи од тога шта је најприкладније за вашу ситуацију.

Тор мрежа успева у преносу веома осетљивих информација где су корисници спремни да компромитују брзину ради веће безбедности података. С друге стране, ВПН је практичније решење за већину људи јер нуди потпуну заштиту података и представља добру равнотежу између брзине и сигурности.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map