Колико су сигурни Тор претраживачи? | ВПН кафа


Ниједна иновација нема свој део недостатака. У случају интернета, увек расте забринутост због осетљивих информација које краду бескрупулозни појединци и организације. Као резултат тога, многи се обраћају употреби Тор (усмјеривач лука) да се заштите и обезбеде своју приватност на мрежи. Ипак, остаје једно питање – да ли је Тор претраживач безбедан?

Да бисте пронашли одговор, потребно је да стекнете добро разумевање начина рада Тор прегледача. Тек тада можете утврдити да ли је довољно за заштиту личних података на мрежи. У овом чланку ћемо прећи следеће:

Шта је Тор претраживач?

Тор претраживач је посебна врста веб прегледача намењена помоћи корисницима да остану анонимни усмјеравањем промета података путем Тор мреже – масивна мрежа која се састоји од више слојева проки сервера. То чини веома тешко (али не и немогуће) бескрупулозним појединцима и ауторитарним организацијама да пресрећу личне податке и прате ваше активности на мрежи.

Колико су сигурни Тор претраживачи?

Тор прегледачи раде успостављањем а случајна веза на један од хиљаде улазних чворова који затим усмерава кориснички саобраћај на средњи релејни чвор. Коначно, сви подаци се затим преусмеравају на излазни чвор, што олакшава везу са циљаним веб сервером (веб локација).

Као што можете замислити, преношење промета на вашој веб локацији кроз слој иза слоја серверских чворова изузетно је тешко одредити ваше активности на мрежи. У том смислу, мрежа Тор није без свог улога. Као прво, Тор-ови претраживачи имају тенденцију врло спора јер се подаци морају усмеравати кроз више серверских чворова. Такође, неке веб локације блокирају саобраћај који долази из Тор мрежа, а тиме ограничавају његову употребу.

Још увек, ако желите да своје веб странице прегледате приватним и далеко од било каквих знатижељних очију, тада би Тор прегледачи могли да понуде решење које је довољно поуздано за већину корисника. Такође је приступ Тор услугама бесплатан. То га чини лако доступним људима чија је једина брига очување њихових личних података.

Колико су сигурни прегледачи Тор?

Иако Торсови прегледачи нуде убедљиво решење за приватност интернета, то није непогрешиво. Као и свако решење за цибер-сигурност, у Тор мрежи постоје рањивости које треће стране могу искористити. Програмери напорно раде како би Тор прегледачи били што сигурнији и закрпили рањивости са сваком итерацијом. Међутим, без сумње ће бити времена када програмери заостану, омогућујући заинтересованим трећим странама да „повежу тачкице“ тако да кажем.

Мало добрих вести је да хаковање у Тор мрежу није лак подвиг и захтева значајну количину времена и рачунарских ресурса. Поред тога, већина случајева експлоатације рањивости Тор готово се увек изводи с добрим разлогом.

Узмимо за пример случај Операције Онимоус – операцију Еуропола која је довела до хапшења 17 осумњичених који су се бавили масовном трговином дрогом преко мрачног интернета. Синдикат је управљао хиљадама домена за незаконите активности и користио је Тор да прикрије њихове нумере. Прича се да су Еуропол и ФБИ искористили одређене рањивости у мрежи Тор како би прикупили доказе и олакшали хапшење. То је, међутим, пука претпоставка, пошто су представници Тора одбили да потврде ствар.

Шта је са просечним корисником који се брине о својој приватности на Интернету? Па, све док не радите ништа што би занимало Еуропол или ФБИ, онда бисте требали бити у реду. Тор прегледачи су више него способни да просечном кориснику обезбеде меру анонимности на мрежи. Овакве акције су генерално непробојне за све, осим за најодлучније цибер-криминалце и рударе података.

Наравно, ако вам није пријатно знати да влада и ваш ИСП могу пратити ваш веб саобраћај ако то желе, онда постоје начини за јачање заштите приватности које Тор мрежа нуди. Комбиновање употребе прегледника Тор са другим мерама заштите података може бити одлично решење за обезбеђивање потпуне приватности на мрежи.

Могу ли да користим ВПН са Тором?

Заиста можете, а ВПН (виртуална приватна мрежа) услуга је најнепосреднији и најповољнији алат који можете користити да повећате безбедносне функције вашег Тор претраживача. За разлику од Тор претраживача, ВПН-ови не само да усмеравају ваш веб саобраћај на проки сервер, већ га и криптирају.

Већина реномираних добављача ВПН услуга користи шифровање података АЕС 256, које у великим банкама и војним организацијама сматрају непрекидним. Стога употреба Тор прегледача са ВПН може било отежати (ако не и немогуће) било којој трећој страни да вас пронађе и пресреће осетљиве информације на мрежи.

Још један добар разлог за коришћење ВПН-а са Тором је тај што омогућава корисницима да заобиђу ограничења блокирања на Интернету. Стога, ако постоји одређена веб локација или садржај којем не можете приступити само Торов прегледач, можете користити одличну ВПН услугу као решење.

Најбољи ВПН-ови који раде са Тором

У овом тренутку се можда питате – коју ВПН услугу треба да користите заједно са вашим претраживачем Тор како би се осигурала потпуна приватност на мрежи? Открићете да постоји тона могућности и да нису све погодне за ваше потребе. У ствари, многи ВПН-ови уопште не раде са Тор прегледачима.

Ако желите да започнете с одличном ВПН услугом која добро функционише са Тор прегледачима, препоручујемо следеће:

 • НордВПН

НордВПН нуди једну од најбољих опција за комбиновање употребе Тор и ВПН мрежа захваљујући функцији познатој као „Онион (Тор мрежа) преко ВПН“. Помоћу овог другог, веб саобраћај се преусмерава на један од НордВПН-ових сервера, а затим их аутоматски прослеђује у мрежу лука. Ово корисницима штеди проблеме приликом преузимања и инсталирања Тор прегледача на њихов рачунар или мобилни уређај.

 • ЦиберГхост ВПН

ЦиберГхост је популарна ВПН услуга која се састоји од више од 2900 ВПН сервера распоређених у 59 земаља. Они су један од ретких ВПН сервиса који су компатибилни са Тор прегледачима и другим проки мрежама.

 • Сурфсхарк

Сурфсхарк је још један одржив кандидат за подешавање „ВПН овер Тор“. Тренутно раде са више од 1040 ВПН сервера у 61+ земаља и добро сурађује са онион мрежом. Речено је да процес није аутоматизован, па ћете морати да користите и покренете Тор претраживач након што омогућите њихову ВПН услугу.

 • ПротонВПН

ПротонВПН је један од ретких провајдера ВПН-а који користи функцију која се зове „Тор овер ВПН“. Помоћу њега корисници могу да шифрирају сав свој веб саобраћај са ВПН сервера и преко Онион мреже. Као резултат тога, ИП адреса корисника и остали лични подаци чувају се скривени од трећих лица.

 • Хотспот Схиелд

Хотспот Схиелд један је од популарнијих ВПН сервиса на тржишту, са преко 500 милиона активних корисника широм света. Као и све остале ВПН услуге на овој листи, Хотспот Схиелд добро функционише са Тор прегледачима и може помоћи корисницима да постану истински анонимни онлине.

 • ЕкпрессВПН

ЕкпрессВПН је једна од запаженијих опција када је у питању употреба ВПН-а са Тор прегледачима. То је зато што су кроз проблеме створили свој лук сервис, што је резултирало бржим брзинама прегледавања за Тор кориснике. ЕкпрессВПН такође спречава праћење излазних чворова, што је типичан проблем за већину осталих ВПН услуга.

Резиме: Да ли је ТОР безбедан?

Тор претраживачи су изванредно средство то је много допринело борби за слободу и приватност Интернета. Ипак, мрежа лука није савршена и још увек је могуће да треће стране прате ваше активности. Ако не можете да утврдите могућност да ваш ИСП, предузећа и владине агенције воде евиденцију о вашим мрежним активностима, онда то дугујете себи да нађете боље начине да се заштитите и постанете заиста анонимни на Интернету.

Једноставно речено, комбинована употреба ВПН-ова и Тор претраживача може вам помоћи да прикријете своје записе боље. При томе ћете моћи озбиљно ограничити оно мало информација које трећа страна може открити о вашим мрежним активностима. За многе људе ово значи постићи душевни мир и постати анонимни путем Интернета.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map