Koje su šifrirane aplikacije za razmjenu poruka najsigurnije?

Aplikacije šifriranih poruka brzo su porasle u popularnosti, kako u SAD-u tako i u inozemstvu. Čak su bili u središtu nacionalnih vijesti, uključujući izvješća da su članovi osoblja Bijele kuće u 2017. bili sigurni glasnik zvan Povjerenje da bi procurio u medije (i komunicirao interno).


Ispada, međutim, da povjerljivci mogu imati ozbiljne sigurnosne rupe.

Postavlja se pitanje: kako mogu znati koje su aplikacije doista sigurne i pouzdane? A trebam li ga koristiti za razgovore s prijateljima i obitelji? (Savjet: Da).

Ovaj je vodič najbolji pokušaj da odgovorimo na ova pitanja jednom za sva vremena.

Uvod u šifrirane poruke

Šifrirano slanje poruka postoji već desetljećima, ali tek je nedavno postalo popularno. Prije je bio alat državnih službenika i namještenika tvrtki koje rade u industrijama visoke sigurnosti (tehnologija, biotehnika, zrakoplovstvo).

Ali sve se promijenilo kada je revolucija pametnih telefona usklađena s dokumentima koji su procurili Edward Snowden koji dokazuju da su većina američkih i europskih građana špijunirali naše vlade, i to daleko opsežnije nego što smo mislili da je moguće.

Što je šifrirano slanje poruka?

Šifrirano slanje poruka način je sigurnog slanja i primanja tekstualnih (ili glasovnih / video) poruka prijatelju ili kontaktu. Komunikacije su osigurane šifriranjem s kraja na kraj, što znači da ih ne može čitati neko ko nadzire komunikaciju u tranzitu. Poruka će se šifrirati (zaključana supernagom lozinkom) na uređaju pošiljatelja i dešifrirati na uređaju primatelja..

Nevjerojatno je moćan za sigurnu komunikaciju koristeći iste tehnologije koje banke koriste za zaštitu vaših podataka ili vojne potrebe za šifriranje komunikacija na terenu. A većina aplikacija je besplatna!

Zašto biste trebali kriptirati svoje poruke

Tekstualne poruke nevjerojatno su nesigurne. Svaka vlada ili vaš bežični operater mogu lako slušati. Ako ste na javnoj wifi mreži, vaše pune poruke može presresti svatko tko pokreće besplatni program ožičenja na istoj mreži. A mobilna mreža i dalje je ranjiva na SS7 nedostatak koji u osnovi omogućuje bilo kojoj tehničkoj struci špijuniranje nešifriranih podataka na mobilnoj mreži.

A onda postoji činjenica da vaš bežični operater gotovo sigurno pohranjuje tekstualnu komunikaciju mjesecima (ako ne i godinama). Potpuno nevine tekstualne poruke mogu se (i moraju) iznijeti iz konteksta kao dokaz za procesuiranje ljudi zbog navodnih zločina koji su počinili kasnije u životu.

Ali nemam što sakriti, ja sam dobar građanin u pravu?

To što niste zločinac ne znači da ne trebate brinuti o privatnosti. Naša komunikacija su privatne misli, zabrinutosti i mišljenja. Često sadrže osobne slike, podatke (adrese (adrese, telefonske brojeve)) i druge stvari koje ne bismo željeli objaviti.

I svaki put kad nešto pošaljete ili primite putem Interneta, ono se prenosi putem komunikacijskih linija koje ne kontrolirate. Vjerojatno nikada nećete vidjeti put kojim vaše poruke idu putem interneta ili tko ih pohranjuje. Šifriranje vraća kontrolu u vaše ruke. Privatnost je pravo ali trebate vježbajte.

Signal privatnog glasnika (iOS / Android / Chrome) | Besplatno

Signal privatni glasnik

Signal je i dalje šifrirani standard za razmjenu poruka. Dok druge postojeće aplikacije za razmjenu poruka dodaju mogućnosti šifriranja, signal je izgrađen od temelja kako bi bio što sigurniji. Unatoč svim nedavnim vrtoglavicama oko aplikacija poput Confide, Signal je zlatni standard. I je BESPLATNO.

I to je projekt otvorenog koda, što znači da se kôd može javno pregledati radi li se o pogreškama, na otvorenom ili bilo kakvoj neotkrivenoj prijavi. Ostale aplikacije (kao što su Facebook messenger ili Whatsapp su zatvorenog koda, tako da sve svoje povjerenje morate uložiti u korporaciju (nije sjajno).

Značajke

Signal je krajnja do kraja šifrirana aplikacija za razmjenu poruka koja također podržava šifrirane glasovne i videopozive. Koristi vlasničku metodu enkripcije s dvostrukim ratkom, koja je javno pregledana i testirana zbog sigurnosti.

Signal vam također omogućuje da provjerite svoje javne ključeve za šifriranje i osobno ih uskladite sa svojim kontaktima kako biste osigurali da vaše komunikacije ne budu ugrožene. To sprečava čovjeka u napadima u sredini.

 • En-to-End enkripcija
 • Komunikacije pohranjene na vašem uređaju, a ne na signalnim poslužiteljima
 • Tekst, glasovni i video chat
 • Otvoreni izvor
 • Ovjereni kriptografski algoritam
 • Spriječite napade man-in-sredine provjerom ključeva za šifriranje
 • Grupno slanje poruka

Sučelje i zahtjevi

Signal je dizajniran za mobilne uređaje (a ne tablete) i zahtijeva da imate telefonski broj da biste mogli koristiti aplikaciju i identificirati kontakte. VOIP brojevi (poput google voice-a) rade, a ne morate koristiti isti broj telefona kao i vaš uređaj. Možete upotrijebiti fiksni telefonski broj za svoju mobilnu aplikaciju.

Imaju izvornu aplikaciju za iOS, Android, kao i proširenje preglednika za Chrome / Chromium.

Sigurnost i presuda

Signal se smatra nevjerojatno sigurnim i za razliku od ostalih “sigurnih” aplikacija za razmjenu poruka, istraživači nisu utvrdili veću ranjivost signala. Intercept (vodeća web stranica o privatnosti i zvižducima) smatra Signal najboljom javno dostupnom aplikacijom. Intercept ima i korisne savjete o zaključavanju signala za maksimalnu sigurnost.

Možda je najuvjerljiviji dokaz Signalne sigurnosti dezinformacija i “propuštanje” koji je pokušavaju zamisliti kao ugroženu, države je zabranjuju ili blokiraju. Sve dok kripto-istraživač ne objavi dokaze o stražnjici ili kvaru, trebali biste ga smatrati sasvim sigurnim.

Što kažu stručnjaci:

Renomirani sigurnosni stručnjak Bruce Schneier dao je Signalu svoju najbolju ocjenu među šifriranim aplikacijama za razmjenu poruka. Čak je i blogovao o tome da je američki Senat usvojen kao sigurnosni alat. Drugim riječima, američka vlada smatra Signal visoko sigurnosnim. I ti bi trebao.

Poanta: Signal je trenutno najsigurnija i najpouzdanija kriptirana aplikacija za razmjenu poruka. To je bogat značajkama i potpuno besplatno. Uzmi.

Whatsapp (Android, iOS) | Besplatno

Whatsapp Messenger (sa enkripcijom od kraja do kraja)

što ima najpopularnija je svjetska aplikacija za razmjenu poruka, a sada je jedna od najsigurnijih jer su 2016. dodali opciju enkripcije od kraja do kraja. Sve Whatsapp poruke sada su šifrirane prema zadanim postavkama sve dok ste vi i vaš kontakt uključeni nedavna verzija aplikacije.

Whatsapp koristi istu metodu enkripcije s dvostrukim ratkom kao i Signal, iako se provodi nešto drugačije što je nekim stručnjacima donijelo zabrinutost zbog potencijal da bi vlada presrela / dešifrirala poruke uz Whatsapp-ovu pomoć.

Treba napomenuti da je Whatsapp sada u vlasništvu Facebooka, što nije baš središte privatnosti. Većina prihoda Facebooka ostvaruje se direktno od iznajmljivanja / prodaje demografskih marketinških podataka oglašivačima. Dakle, TRUE privatnost možda nije u njihovom najboljem financijskom interesu. Upozorili ste.

Značajke

Whatsapp vam omogućuje slanje teksta, poziva ili slanje videa kontaktima širom svijeta. I to potpuno besplatno. Također sadrži značajke multimedijskog i grupnog slanja poruka. Ne postoje naknade za međunarodne pozive / tekstove i pozivi koriste vaše podatke, a ne telefonske minute.

 • Koristi tehnologiju šifriranja dvostrukog ratcheta signala
 • Šifriranje s krajnjim radnim vremenom (ako imate aktualnu / nedavnu verziju aplikacije)
 • Grupno slanje poruka
 • Tekst / fotografija / Glas / Video
 • Besplatno

sigurnosti

Whatsapp je aplaudirao kada su najavili da će koristiti isti način šifriranja kao Signal za osiguranje komunikacije. Međutim, nekoliko je primjetnih razlika u provedbi koje su izazvale zabrinutost stručnjaka.

Potencijalni čovjek

Guardian je izvijestio da Whatsapp može ažurirati ključeve za šifriranje vaših kontakata bez da vas je tijekom chata obavijestio da se bilo što promijenilo. Ovo im čak može omogućiti da dešifriraju i ponovno enkriptiraju prethodne tekstove novim tipkama. Navodno je ta odluka donesena kako bi se izbjegli problemi ako vaši kontakti u budućnosti promijene telefone ili sim kartice.

Problem je u tome što bi napadač (poput NSA) mogao pokrenuti napad “čovjek-u-sredini” uz pomoć Facebooka / Whatsappa i presresti ih ili čak prekršavati šifrirane komunikacije.

Metapodaci

Za razliku od signala, Whatsapp može zadržati metapodatke komunikacije na svojim poslužiteljima. Metapodaci uključuju stvari poput vaše IP adrese, vremenskih oznaka i identiteta vašeg kontakta. Vaše šifrirane komunikacije također prolaze kroz njihove poslužitelje, mada Whatsapp kaže da oni zapravo ne pohranjuju šifrirane komunikacije, a čini se da se Quora slaže.

Sažetak i presuda

Iako ih može imati moguće što se tiče sigurnosti, šifrirani Whatsapp bolji je od nešifriranog. I dok je aplikacija poput Signala definitivno sigurnija od Whatsappa, teško je uvjeriti svoje prijatelje i obitelj da instaliraju još aplikacija za razmjenu poruka.

Whatsapp je nevjerojatno popularan (više od milijardu korisnika širom svijeta) tako da postoji velika vjerojatnost da je većina vaših važnih kontakata već na njemu. Dakle, za pokretanje osobnih komunikacija mlina, Whatsappova enkripcija trebala bi biti više nego dovoljna.

Ako govorimo o stvarima na razini tajni zviždača, odlučite se za Signal.

izvori:

 • Whatsapp Security Intro
 • Whatsapp Sigurnosna bijela knjiga
 • Koliko je siguran Whatsapp (Techadvisor)

Poanta: Whatsapp enkripcija je solidna i većina vaših kontakata vjerojatno već koristi aplikaciju. Postoje pitanja vezana uz dijeljenje podataka o privatnosti s vlasništvom Facebooka, ali to bi trebalo biti sigurno od vanjskih hakera. Odličan je izbor za nisko do srednju uporabu sigurnosti.

Telegram

Telegram šifrirani glasnik

Telegram jedna je od popularnijih aplikacija za razmjenu poruka. Oni se mogu pohvaliti sa 100 milijuna + korisnika i sposobna je za više platformi. Zapravo, tvrde “Native app za svaku platformu.”

Telegram je djelomično otvorenog koda i iako je njihova aplikacija sposobna za neke doista cool stvari, potrebno je malo dodatnog posla kako bi se povećala sigurnost. Na primjer, zadana shema šifriranja za konvoje je šifriranje između računala i uređaja, a ne istinita en-end enkripcija poput Whatsapp-a i signala.

Možeš upaliti krajnje šifriranje i čak postavljanje razgovora da se samounište, ali to nije zadana postavka i vaši kontakti trebaju odabrati istu postavku.

Tijekom godina pojavljivale su se i neke sigurnosne nedoumice, a najnovije dolazi zbog curenja o Donaldu Trumpu.

Značajke:

Glavna snaga Telegrama je nevjerojatan popis značajki i podrška na više uređaja. Naravno, dodatne značajke ponekad donose kompromise u sigurnosti.

Ovdje su glavni trenuci:

 • Podrška za iOS / Android / Windows / Mac / Linux / web aplikacije / Firefox
 • Sve poruke šifrirane (ali samo „Tajni chatovi“ koriste enkripciju od početka do kraja)
 • Način grupnog razgovora
 • Sinkronizirajte chatove na više uređaja
 • Značajka Cloud, tako da možete pristupiti spremljenim chatovima bilo gdje
 • Značajka samouništavanja za osjetljiva kratkoročna slanja poruka
 • API omogućuje aplikacije treće strane i dodatnu funkcionalnost

Sigurnost:

Telegram je miješana torba kada je u pitanju privatnost i sigurnost. Evo glavnih problema:

Spremanje u oblak i enkripcija poslužitelja

Telegram prema zadanim postavkama koristi model “oblak”, što znači da su svi chatovi pohranjeni na Telegramovim poslužiteljima. Što je još gore, zadani razgovori šifriraju se između poslužitelja oblaka i svakog korisnika, a ne od korisnika do korisnika. To znači da Telegram drži ključeve za šifriranje i može čitati (špijunirati) bilo koji razgovor u oblaku.

Sigurno je da je oblak koristan jer vam omogućuje sinkronizaciju razgovora između uređaja, ali je također i velika sigurnosna rupa. Sva poanta kodiranih poruka je da ih nitko (uključujući aplikaciju za glasnike) ne može špijunirati.

Telegram ima mogućnost enkripcije od kraja do kraja koja se zove “Tajni chatovi”. Tajni chatovi djeluju vrlo slično kao šifriranje od krajnjeg do kraja signala / Whatsapp. Jedini problem je što morate ručno stvoriti sesiju tajnog razgovora. Kao i opcija enkripcije Facebookova glasnika, nije zadana.

Čovjek u napadima u sredini

Telegram je ranjiv na napade čovjekove sredine jer vam ne omogućuje provjeru privatnog ključa ili identiteta kontakata prilikom slanja poruka. To znači da bi napadač teoretski mogao presresti ili promijeniti poruke prije isporuke, a vi to ne biste znali.

EFF-ova tablica šifriranja također napominje da bi prošli razgovori mogli biti ranjivi ako su šifrirani ključevi šifriranja, jer Telegram ne koristi unaprijed tajnu za različite razgovore. Pozitivno je napomenuti da je Telegram kôd pregledan zbog sigurnosti, ali još uvijek postoje ozbiljne zabrinutosti.

Ostala pitanja sigurnosti

Iako je šifriranje Telegrama zasnovano na standardnim algoritamima poput 256-bitnog AES-a, kriptografski istraživači nisu strogo testirali njihovu prilagođenu implementaciju (zvanu MTProto). Profesor Alan Woodward nazvao je algoritam ‘Homegrown’ i kritizirao nedostatak transparentnosti oko njegovog razvoja.

Zbog čega se postavlja pitanje: zašto koristiti neke domaće sheme šifriranja kada su na raspolaganju savršeno dobri algoritmi za recenziju. To je barem sumnjivo, ako ne i zlobno.

Konačno, prema Gizmodu, Telegramovi poslužitelji nisu enkriptirani u mirovanju. To znači da su svi razgovori pohranjeni u oblaku nekodirani.

Presuda

Telegram ima obilje mogućnosti i lijepo je što možete sinkronizirati uređaje, ali kada je u pitanju sigurnost, došlo je do velikog kompromisa. Razgovori ne upotrebljavaju zadano šifriranje zadano. Što je još gore, Telegram koristi nevalidirani mehanizam šifriranja za koji istraživači smatraju da se tiče.

Poanta: Telegram je možda i bolji nego ništa, ali definitivno nije neprobojan. Ako želite slanje visoke sigurnosti, potražite drugdje.

Povjeriti

Povjeriti je šifrirani glasnik sa značajkom poruke ‘samouništavanja’. Raketirala se prema uobičajenoj upotrebi kada su glavne novinske kuće objavile da su Trumpova bijela kuća i zaposlenici koristili za internu komunikaciju kao i za vanjske propuste.

Nažalost, poznati istraživač sigurnosti smatrao je da je Confide ‘trijumf marketinga nad supstancom’ Alan Woodward. Kao takav, Confide je možda bio loš izbor za tako visoke uloge u komunikaciji Bijele kuće. Povremeni korisnici trebali bi koristiti i oprez.

Značajke

Skup značajki Confide podsjeća na Snapchat. Glavne značajke uključuju:

 • Jednokratne (efemoralne) poruke koje nestaju nakon što ih se pogleda.
 • Šifriranje od početka do kraja
 • Dijeljenje dokumenata i fotografija
 • Zaštita zaslona (dizajnirana da spriječi snimanje zaslona tijekom snimanja razgovora).

platforme: Confide dostupan je kao samostalna aplikacija za Windows, Mac, iOS, Android. Čak radi i na Appleovom satu.

sigurnosti

Kod tvrtke Confide potpuno je zatvorenog izvora (ne može se provjeriti ili potvrditi radi sigurnosti). Istraživači sigurnosti postavili su brojne brige oko sigurnosti tvrtke Confide, izlažući ozbiljne nedostatke u njihovoj sigurnosnoj implementaciji.

Način šifriranja

Confide koristi OpenSSL knjižnicu algoritama za enkripciju za šifriranje razgovora. OpenSSL je open-source i smatra se visokokvalitetnom besplatnom bibliotekom šifriranja. Jedini problem? Confide je koristio nesigurnu verziju iz 2014. godine koja je imala preko 60 poznatih sigurnosnih propusta.

Ozbiljne ranjivosti aplikacija

Istraživači kriptovaluta upozorili su na neke apsolutno kritične sigurnosne nedostatke u aplikaciji Confide i sigurnosnoj implementaciji. Neke su (ali možda ne sve) ove ranjivosti zakrpljene.

Neprovjereni SSL certifikat:
Očito prethodne verzije aplikacije Confide nisu provjerile koriste li klijenti važeći TLS / SSL certifikat. To znači da je napadač mogao krivotvoriti vlastiti certifikat i presresti ili izmijeniti poruke.

Ranjiva baza podataka klijenta
Confide nije imao zaštitu od brzih zaporki (brzo nagađanje više korisničkih kombinacija / lozinki). Istraživači su uspjeli dobiti pristup 7000 korisničkih zapisa u bazi podataka Confide prije nego što je opažen upad.

Ostala pitanja

Cyberscoop je primijetio da tim Confide ne uključuje niti jednog stručnjaka za kriptografiju. To bi trebala biti crvena zastava za svaku tvrtku kojoj je glavna funkcija digitalna sigurnost.

Sa druge strane, Confideov tim izdao je izjavu u kojoj stoji:

… Ne samo da smo rješavali ta pitanja, već također ne otkrivamo da ih bilo koja druga strana iskorištava. Privatnost i sigurnost uvijek su trajni proces. Kako ranjivosti nastaju, ostajemo posvećeni rješavanju problema brzo i učinkovito, kao što smo učinili u ovoj i svakoj instanci.

Razgovori o Facebook Messengeru

Facebook (koji također posjeduje whatsapp) također objavljuje značajku krajnjeg do završnog kriptiranja za svoj Facebook messenger. Značajka nazvana “Tajni razgovori” omogućuje vam korištenje šifriranja od početka do kraja za određene chatove unutar glavnog sučelja glasnika. Da biste koristili ovu značajku, i vi i vaš kontakt morate imati omogućenu značajku.

Funkcionalnost i implementacija vrlo su slični Whatsapp-ovim i imaju iste ranjivosti.

Značajke

 • end-to-end enkripcija pomoću sličnog protokola za signalizaciju
 • Može se koristiti “tajni” razgovori s bilo kojim Facebook prijateljem koji ima omogućenu značajku
 • Sposobnost stvaranja “samouništavajućih” chatova koji nestaju nakon gledanja.
 • Funkcionalnost identična normalnim Facebook chatovima

sigurnosti

Način šifriranja koji se koristi za tajne chatove temelji se na dvostrukom zaraznom šifriranju koje koristi Signal i vrlo je sličan implimentaciji koju koristi Whatsapp u vlasništvu Facebooka.

zabrinutost:
Glavna sigurnosna briga s Facebook messengerom je mogućnost uklanjanja i ponovnog izdavanja ključeva za enkripciju usred razgovora. Teoretski je to dizajnirano za prilagođenost korisnicima kako ne biste izgubili razgovore ako vi ili vaši prijatelji prebacite uređaje ili Sim kartice. U praksi je to stvarna sigurnosna briga, uglavnom zbog Facebooka mogao umjesto toga izdajte nove ključeve napadaču, omogućujući napadu “čovjek-u-sredini”.

To vjerojatno nije problem za prosječnog korisnika, ali ako ste razgovarali o nečemu što ima nacionalnu sigurnost, malo je vjerojatno da su Facebook tajni razgovori dovoljno sigurni.

Kao mjera sigurnosti, opcija “Tajni razgovori” omogućuje vam da osobno usporedite javne ključeve sa svojim kontaktima kako biste provjerili da se nisu promijenili. U praksi, većina korisnika to nikad ne čini (jer zahtijeva da budete na istoj fizičkoj lokaciji).

Presuda

“Tajni” chatovi sigurniji su od standardnih razmjena poruka na Facebooku, ali u vlasništvu je profitne kompanije koja zarađuje novac unovčavanjem korisničkih podataka. Tu je i jasna ranjivost čovjeka u sredini. To je lijepa opcija za povremene korisnike, jer je jedan od najpopularnijih glasnika, a svi vaši prijatelji vjerojatno su na facebooku. Ali za stvaran sigurnosti, pokušajte s Signalom.

Poanta: To je prikladno i dostojno unapređenje sigurnosti u odnosu na standardne chatove. Ali to nije metak (niti se to vjerojatno misli). Upotrijebite ga za razgovore u boji s prijateljima, ali sigurno možete pretpostaviti da je Facebook (ili NSA) mogao pročitati cijeli razgovor ako stvarno žele.

Zaključak i ukupni poredak

Kao što vidite, ove šifrirane aplikacije za razmjenu poruka imaju punu gamu u pogledu značajki / funkcionalnosti i sigurnosti. Vjerujemo da se obično radi o pregovaranju između to dvoje Signal nudi najbolju kombinaciju dvaju.

Možda nećete dobiti sinkronizaciju u oblaku (nesigurno) i mogućnost vođenja razgovora između uređaja, ali dobivate čvrstu sigurnost i ekosistem za razmjenu poruka otvorenog koda (čitaj: provjerljivo sigurno)..

Postoji razlog zašto stručnjaci za kriptografiju poput profesora Alana Woodwarda i Brucea Schneiera preporučuju Signal tako visoko u usporedbi s alternativama.

Ukupni poredak

Ovdje su trenutne rangiranja aplikacija koje su predstavljene u ovom vodiču. Naša je ocjena subjektivna, ali su faktori cjelokupne funkcionalnosti aplikacije, a istovremeno daju prednost sigurnosti i privatnosti.

 1. Signal: Radi na svim uređajima, open source, čvrstu sigurnost / kriptografiju
 2. Što ima: Manja briga (i pitanje privatnosti u vlasništvu Facebooka), ali koristi masovnu korisničku bazu, cjelovito šifriranje od kraja do kraja, a potpuno je besplatno.
 3. Facebook tajni razgovori: Sigurnost je gotovo identična Whatsappu. Glavna smetnja je da vaši kontakti moraju omogućiti tajne chatove i zapravo ih koristiti. To nije šifriranje “uvijek uključeno” poput Whatsappa
 4. Povjeriti: Broj otkrivenih sigurnosnih rupa prilično je zastrašujući. Tvrtka je pokazala napor da zakrpi ranjivosti u nastajanju, ali mi radije vidimo manje bugova. Skup značajki nije nevjerojatan, tako da nema nijednog uvjerljivog razloga da ikad odaberete Confide over Signal (osim ako ne želite poslati poruku Sean Spiceru).
 5. Telegram: Gdje započeti … lagana sigurnost, ne kontrolirate ključeve za šifriranje, poruke se pohranjuju nešifrirane u oblaku Telegrama i koriste nevalidne algoritme šifriranja iz nekog neobjašnjivog razloga. Popis značajki je prilično jak, tako da ako sigurnost ne brine, možda bi ga trebalo pogledati. Ali ako vaš posebno traži siguran aplikacija za razmjenu poruka, potražite drugdje.

Koja je vaša omiljena aplikacija za sigurno slanje poruka? Što smo propustili? Udaljite se u komentare i javite nam se.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map