Ulasan Opera VPN 2019 – Tidak Betul-betul Perkhidmatan VPN | Kopi VPN


Sejak dilancarkan pada bulan Jun 2016, kehadiran Opera VPN di dunia teknologi telah menimbulkan banyak kontroversi. Fakta bahawa ia bebas menimbulkan kecurigaan mengenai agenda sebenarnya. Mengapa syarikat membuat VPN secara percuma? Adakah VPN percuma itu berbaloi atau tidak? Baca tinjauan VPN Opera ini untuk mengetahui kelebihan dan kekurangan VPN ini, serta cara menggunakannya dengan penyemak imbas Opera.

Apa itu Opera Browser VPN?

Opera VPN penyemak imbas adalah perkhidmatan VPN percuma yang dibuat secara eksklusif untuk penyemak imbas Opera. Ini meningkatkan privasi dalam talian dengan dua cara: ia menyembunyikan alamat IP dan mempunyai polisi tanpa log. Ciri-ciri ini melindungi penggunanya dari penipuan dalam talian hingga tahap tertentu.

Kedengarannya hebat untuk VPN percuma, betul?

Tidak juga. Terdapat lebih banyak lagi untuk VPN percuma Opera daripada memenuhi mata.

Kelebihannya

VPN penyemak imbas Opera adalah percuma

Tidak ada tangkapan; ia adalah percuma! Tidak ada caj tersembunyi dan tidak ada bil yang perlu dibimbangkan setiap bulan. Anda tidak perlu membuat akaun, masukkan nombor kad kredit anda dan dapatkan percubaan percuma selama dua bulan, kemudian dikenakan bayaran secara automatik selepas promosi. Ia percuma setiap masa.

Ia berfungsi dengan Netflix

VPN percuma Opera boleh mengakses laman web yang disekat geo seperti Netflix. Ia menyediakan lebar jalur yang tidak terhad, yang memungkinkan streaming filem.

Namun, seperti VPN lain, masih ada peluang besar bahawa Netflix sendiri boleh menyekatnya daripada mengakses laman web ini. Keadaan ini mungkin berlaku kerana Netflix sentiasa memantau sistemnya dan bertempur dengan penyedia VPN.

Anda boleh mengakses Netflix secara percuma tetapi sampai bila? Itulah soalan yang tidak dapat dijawab oleh siapa pun.

Mudah disediakan dan digunakan

Opera Free VPN adalah salah satu yang paling mudah disediakan. Yang perlu anda lakukan ialah memuat turun penyemak imbas Opera. Langkah ini akan dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Kekurangannya

Ini bukan VPN sebenar

Perkataan “VPN percuma” selalu membunyikan bel. Tetapi jujur, VPN penyemak imbas Opera bukan VPN sebenar. Walaupun dapat menyembunyikan alamat IP melalui pelayan proksi, ia menggunakan teknologi yang lebih lemah daripada versi berbayar. Bagaimana mereka berbeza?

Versi VPN berbayar menggunakan protokol canggih untuk mengenkripsi maklumat anda, sementara Opera VPN menawarkan HTTPS / SSL, yang merupakan enkripsi peringkat rendah. Ia dapat menyembunyikan alamat IP anda, tetapi data anda mungkin tidak dienkripsi sama sekali. Ringkasnya, VPN percuma Opera tidak dapat memberikan perlindungan dalam talian maksimum sementara VPN lain dapat.

Ia hanya berfungsi dengan penyemak imbas Opera

Ia hanya berfungsi dengan penyemak imbas Opera; tidak ada gunanya jika anda mengakses Internet melalui platform yang berbeza.

VPN sebenar menyulitkan semua data masuk dan keluar, tanpa mengira apa yang anda lakukan dan aplikasi apa yang anda gunakan.

Bidang kuasa yang tidak jelas

Syarikat VPN mesti mempunyai alamat yang sah. Dalam kes Opera, sukar untuk mengenal pasti di negara mana mereka beroperasi. SurfEasy, yang ada di Kanada, memberi kuasa kepada pelayan Opera. Kanada adalah sebahagian daripada 5 Eyes Surveillance Alliance bersama dengan Amerika Syarikat, Australia, New Zealand, dan United Kingdom.

Tetapi menarik untuk diperhatikan bahawa Opera adalah syarikat Norway. Opera memperoleh SurfEasy beberapa tahun yang lalu. Namun, Symantec, syarikat antivirus raksasa Norway, juga membeli SurfEasy. Tetapi, SurfEasy masih tersenarai sebagai syarikat Kanada. Jadi syarikat mana yang benar-benar memiliki VPN penyemak imbas Opera? Adakah ia mematuhi hak privasi Norway atau Kanada? Ini adalah beberapa perincian yang menjadikan bidangnya kabur.

Kelajuan perlahan

Data bergerak lebih pantas dalam sambungan tanpa VPN. Sekiranya anda ingin menjaga keselamatan diri, anda perlu menukar keselamatan dengan pantas.

Tetapi dalam kes Opera, prestasi kelajuannya benar-benar mengerikan. Hasil ujian pelayan Eropah menunjukkan 135 ping, 8 Mbps DL, 2.0 Mbps UL. Di pelayan Amerika, hasilnya sedikit lebih baik dengan: 130 ping, 15 Mbps DL, 1.4 Mbps UL. Hasil ini mengesahkan bahawa VPN Opera berada di peringkat terbawah dari semua VPN lain yang telah kami uji. Kelajuannya mengerikan, walaupun tidak mempunyai had lebar jalurnya.

Cara Memasang Penyemak Imbas Opera

Namun, di sebalik kekurangannya, jika anda ingin mencubanya, ikuti langkah-langkah ini. Untuk menggunakan VPN percuma, anda perlu memasang Penyemak Imbas Opera. Ini caranya:

Pergi ke laman web Opera: https://www.opera.com.

laman web opera vpn

Di halaman utama, klik pada “Muat turun sekarangButang. Ia akan memuat turun fail Opera.

muat turun vpn penyemak imbas opera

Setelah muat turun selesai, klik “fail open.exe“Di sebelah kiri bawah penyemak imbas.

buka fail opera exe

Tetingkap pemasangan akan muncul. Klik “Pasang.”

pasang pelayar opera vpn

Cara Memasang VPN Penyemak Imbas Opera

Setelah memasang penyemak imbas Opera, pergi ke menu penyemak imbas Opera dan pilih “Tetapan.”

tetapan penyemak imbas opera

Klik “Lanjutan”> “Privasi dan Keselamatan. Cari “Dayakan VPNPilihan di bawah dan hidupkan.

aktifkan vpn dalam penyemak imbas opera

Untuk memeriksa sama ada ia berfungsi, ikon VPN akan muncul di bar carian. Sekiranya ikon berwarna biru, ini bermakna anda disambungkan.

berhubung dengan vpn penyemak imbas opera

Kotak VPN biru juga berfungsi sebagai suis untuk menghidupkan atau mematikan VPN. Anda boleh menggunakannya untuk memilih pelayan bergantung pada lokasi anda. Pada masa ini, mereka menawarkan tiga lokasi: Amerika, Asia, dan Eropah.

Untuk telefon pintar, anda boleh memuat turun penyemak imbas Opera dari Apple Store dan Google Play Store. Untuk menghidupkan dan mematikan VPN, klik simbol VPN di bar alamat. (Mengklik ikon ini juga akan menunjukkan kepada anda berapa banyak data yang telah anda pindahkan bulan ini.) Pilih lokasi pilihan anda (salah satu dari tiga). Di bahagian bawah tetingkap, anda akan dapat melihat alamat IP semasa anda.

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Opera Browser VPN Tidak Berfungsi

Ada kalanya VPN Opera tidak berfungsi.

Berikut adalah beberapa langkah untuk menyelesaikan masalah.

1. Alihkan / Matikan VPN

Apabila berjaya dimuat turun, penyemak imbas Opera mesti menunjukkan kepada anda ikon VPN pada bar alamat. Klik padanya dan matikan dan hidupkan semula.

2. Kosongkan cache

 • Tekan “Ctrl + Shift + delHotkeys. Tandakan semua kotak di “Kosongkan data penyemakan imbas”Tetingkap, termasuk pilihan gambar dan fail dalam cache.
 • Pilih “masa” pilihan pada menu lungsur turun.
 • Klik pada “Kosongkan data penyemakan imbas ” butang.
 • Mulakan semula penyemak imbas Opera.

3. Matikan sambungan Opera

Sambungan Opera mungkin menghalang sambungan VPN. Anda boleh mematikannya terlebih dahulu untuk memastikan anda mengasingkan masalah.

 • Klik “Menu”Butang di kiri atas penyemak imbas Opera
 • Pilih “Sambungan
 • Pilih “Diaktifkan”Di sebelah kiri tab
 • Klik “LumpuhkanButang untuk semua Sambungan yang diaktifkan

4. Matikan Perisian Antivirus Anda

Beberapa perisian antivirus mempunyai masalah keserasian dengan VPN penyemak imbas Opera. Untuk memastikan bahawa mereka tidak menyekat penyemak imbas, buka antivirus anda dan nonaktifkannya. Mulakan semula penyemak imbas Opera dan periksa sama ada VPN berfungsi. Sekiranya ia berfungsi, anda perlu memasukkan penyemak imbas Opera ke antivirus anda Pengecualian Utiliti senarai. Sekiranya tidak, teruskan ke langkah 5.

(Menambah penyemak imbas Opera ke Daftar Pengecualian Utiliti berbeza-beza, bergantung pada perisian apa yang anda gunakan. Kunjungi laman web antivirus anda untuk maklumat lebih lanjut. Anda perlu menambahkan https://www.operavpn.com ke senarai pengecualian.)

5. Matikan Windows Firewall

Windows Defender Firewall juga boleh menjadi pelakunya. Mematikannya dapat menyelesaikan masalah:

 • Tekan logo Windows pada papan kekunci anda untuk membuka kotak carian.
 • Masukkan “Windows Firewall“Di kotak carian, dan pilih”Windows Defender Firewall. “
 • Klik “Matikan Windows Defender.”

6. Beralih ke Lokasi Optimum

Cukup klik pada butang VPN di sebelah kiri bar carian Opera. Dari menu lungsur turun, klik “Lokasi Optimum.”

7. Kemas kini Penyemak Imbas Opera

Periksa sama ada penyemak imbas anda dikemas kini. Klik “Menu ” butang dan pilih “Mengenai OperaUntuk membuka tab. Klik pada “Lancarkan Semula Sekarang butang untuk mengemas kini penyemak imbas dan mulakan semula secara automatik.

Adakah Opera VPN Selamat?

Adakah Opera VPN selamat? Soalan ini sangat rumit. Jawapannya adalah “ya” dan “tidak.”

Ya, kerana ciri VPN bawaan menyediakan dua keupayaan perlindungan penting: penyulitan ke dan dari pelayan dan dasar pembalakan. Apabila VPN penyemak imbas Opera dihidupkan, ia menggunakan enkripsi HTTPS / SSL untuk membuat sambungan selamat ke pelayan. Kekunci penyulitan nampaknya sebilangan besar nombor rawak.

Opera VPN mengikuti polisi tanpa pembalakan. Ringkasnya, penyemak imbas tidak meninggalkan jejak aktiviti penyemakan imbas dan alamat IP asal anda. Tidak ada balak, tidak ada trek.

Tidak, kerana tidak seaman VPN mandiri. Ia dapat melindungi anda hingga tahap tertentu tetapi tidak setiap masa. Perlu diingat bahawa anda hanya dilindungi apabila anda menggunakan penyemak imbas Opera dengan VPN dihidupkan. Sekiranya anda menggunakan penyemak imbas atau aplikasi lain semasa dalam talian, anda tidak dilindungi.

Penyulitan HTTPS / SSL bukanlah protokol penyulitan yang kuat. Teknologi penggodaman yang canggih dapat dengan mudah melanggarnya.

Masalah lain dengan Opera VPN adalah kebolehpercayaannya. Seperti yang diliputi di atas, ada kalanya VPN tidak berfungsi. Ini boleh membuat anda kecewa dan berisiko jika anda berada dalam talian untuk sementara waktu tanpa jaminan bahawa VPN berfungsi. Anda boleh mendedahkan diri anda kepada penjenayah dalam talian dan membahayakan privasi anda.

Ringkasan

Perkataan “percuma” yang dilampirkan pada pelayan Opera VPN terdengar sangat menarik. Tetapi sebenarnya, itu bukan VPN yang benar. Ia menggunakan pelayan proksi untuk menyembunyikan alamat IP anda, tetapi tahap penyulitannya lemah. Walau bagaimanapun, ia menggunakan HTTPS / SSL untuk penyulitan, yang merupakan teknologi yang sama yang digunakan oleh laman web utama hari ini.

VPN penyemak imbas Opera dapat membuka laman web larangan geo seperti Netflix. Tetapi ini tidak boleh dipercayai. Kadang-kadang ia mengakses Netflix, di masa lain tidak. Tidak banyak yang dapat dilihat mengenai Opera VPN. Oleh itu, untuk ciri terbina dalam percuma pada penyemak imbas, anda tidak boleh mengharapkan terlalu banyak. Ia pasti bukan yang terbaik di luar sana dan tidak dapat melaksanakan fungsi penuh VPN mandiri. Sekiranya anda memerlukan perlindungan dalam talian yang lengkap, VPN penyemak imbas Opera tidak akan sesuai dengan bil.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map