Kajian NordVPN


NordVPN ditubuhkan pada tahun 2012 dan mendakwa mempunyai sekitar 200 ribu pelanggan di seluruh dunia. Kami pertama kali mengkaji NordVPN pada tahun 2014 (Kajian NordVPN yang diarkibkan) dan ketika itu perkhidmatannya lebih kecil, menjalankan sebahagian besar infrastrukturnya di pelayan cloud / VPS, kekurangan beberapa ciri dan aplikasi pelanggan berbanding dengan yang mereka tawarkan sekarang.

Mereka beroperasi di bawah bidang kuasa Panama dan mempunyai dasar privasi “tanpa log” yang akan kami bahas di segmen seterusnya. Pada pandangan pertama, bahagian menarik mengenai perkhidmatan ini adalah antara muka yang mesra pengguna dan logik di sebalik struktur laman web. Ini dibina sangat mesra pemasaran pada pendapat kami dengan segmen testimoni tepat di halaman utama (yang mungkin atau tidak anda percayai adalah gambaran minda kreatif di belakang perkhidmatan).

Pada catatan yang lebih “nyata”, NordVPN menawarkan 763 lokasi pelayan di 57 negara. Anda boleh menyemak senarai lengkap pelayan beserta kemas kini ketersediaan masa nyata di sini.

Mereka menawarkan aplikasi proprietari untuk semua sistem operasi utama dan sokongan melalui fail konfigurasi untuk konsol, TV dan banyak lagi. Anda boleh menyemak senarai lengkap peranti yang serasi di sini.

Dasar Privasi dan Pembalakan

NordVPN menyatakan bahawa mereka mempunyai polisi tanpa log yang ketat.

Oleh kerana lokasi sebenar mereka tidak disebut di mana-mana di laman web, kami menghubungi sokongan dan mereka memberitahu kami bahawa mereka berpusat dan beroperasi di bawah bidang kuasa Panama yang bukan merupakan sebahagian daripada 14 negara mata dan pada awalnya terdengar sangat baik. Walau bagaimanapun, perkara lebih rumit daripada ini. Tidak disebutkan di mana mereka sebenarnya berada. Mereka beroperasi di bawah bidang kuasa Panama (seperti banyak perniagaan yang teduh) tetapi lokasi sebenarnya dapat menjadikan mereka tanggungjawab yang serius. Fakta bahawa mereka menghindari berkongsi lokasi mereka menyusahkan dan mereka kehilangan banyak kepercayaan sejauh yang kita fikirkan. Jadi untuk meringkaskan, ini adalah kebimbangan yang tinggi untuk sedikitnya.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai dasar privasi mereka di sini.

Perisian

Perisian Windows berfungsi dengan sangat baik dan kami sangat menikmati reka bentuk yang menyumbang kepada kemudahan penggunaan.

Skrin pelayan membolehkan anda melihat senarai pelayan yang tersedia, jarak dari lokasi tersebut (yang biasanya menentukan latensi) dan beban yang menunjukkan betapa sesaknya pelayan tertentu pada masa itu. Ini semua adalah ciri-ciri yang sangat baik hanya dengan satu klik dari log masuk aplikasi.

Aplikasi ini sangat intuitif dan memungkinkan penyesuaian dari skrin tetapan juga.

Ciri-ciri seperti kill-switch dan auto-reconnect harus wajib pada pendapat kami dan sepertinya NordVPN berkongsi kepercayaan kami. Walau bagaimanapun, mereka melaksanakannya secara tidak betul pada pendapat kami dan kami akan menerangkan mengapa di segmen seterusnya. Mereka juga menyediakan sejumlah tetapan yang membolehkan anda mengubah pemberitahuan dan ciri lain yang berkaitan dengan interaksi. Ada kemungkinan untuk mengakses akaun anda secara langsung dari aplikasi dan perkhidmatan seperti penetapan semula kata laluan mudah diakses.

ciri-ciri

Seperti disebutkan sebelumnya, ada fitur kill-switch tersedia yang pada dasarnya seharusnya melindungi dari mengungkapkan IP sebenar anda sekiranya sambungan VPN terputus. Ia sangat berguna dalam beberapa kes dan kami memahami keperluannya tetapi NordVPN mempunyai perspektif yang berbeza mengenai pembunuhan. Cara mereka menyiapkannya adalah dengan menambahkan daftar aplikasi yang dibunuh oleh perisian sekiranya sambungan VPN terputus. Terdapat dua kelemahan utama dengan ciri ini. Pertama sekali, apa yang berlaku sekiranya klien VPN anda mengalami kerosakan? Aplikasi dalam senarai tidak ditutup ketika kami memaksa perisian VPN ditutup. Kedua, tidak praktikal kerana jika anda log masuk ke banyak perkhidmatan pada masa yang sama, anda perlu log masuk semula ke semua aplikasi dan aplikasi yang terbunuh. Sekali lagi, ini mungkin atau mungkin bukan masalah bergantung pada jumlah aplikasi, misalnya jika hanya klien torrent, tetapi itu tidak membenarkan keberadaannya.

Ada bagian di layar pengaturan yang disebut tetapan lanjutan yang memungkinkan anda menetapkan proksi sambungan. Kami menyukai kenyataan bahawa terdapat proses pengesahan dua langkah untuk mengakses ciri lanjutan ini, yang pada dasarnya mengganggu anda daripada salah mengaksesnya dan menyebabkan masalah sambungan (mungkin berguna dalam beberapa kes).

Anda juga akan menemui jadual ciri yang akan menerangkan dengan cepat ciri utama perkhidmatan yang disediakan.

Mengenai penyulitan, mereka menawarkan AES-256 dengan 2048bit RSA (untuk pertukaran kunci) untuk OpenVPN.

Untuk IKEv2 / IPsec mereka menawarkan AES-256-GCM, SHA384 dan RSA 3072-bit dan kami melihat enkripsi yang digunakan oleh perkhidmatan sebagai titik kuat keseluruhan. Bercakap tentang IKEv2 / IPsec, kami memeriksa cara pelaksanaannya dan kami terkejut melihat pengguna harus memasang sijil CA root yang ditandatangani sendiri untuk menyiapkan sambungan IPsec. Ini adalah idea yang tidak baik dan disarankan untuk tidak memasang sijil CA pihak ketiga dalam sistem anda.

Kepantasan

Ujian kelajuan dijalankan untuk memuat turun dan memuat turun torrent. Pengalaman melayari secara keseluruhannya lancar, tetapi kami menghadapi beberapa masalah sambungan dan kelajuan ketika bersambung ke beberapa lokasi.

Kelajuan muat turun torrent juga boleh diterima.

Walaupun ini bukan keputusan ujian kelajuan terbaik yang pernah kita lihat, kita dapat merasa senang dengan pelbagai dan prestasi yang baik yang biasanya lebih dari cukup untuk rata-rata sambungan internet anda.

Prestasi Mudah Alih

Aplikasi mudah alih yang diuji adalah aplikasi Android untuk kes ini dan kita harus mengatakan bahawa kita lebih berpuas hati dengan prestasi dan kegunaannya. Sama seperti aplikasi Windows, tetapannya mudah diakses dari layar utama dan memungkinkan kami menyesuaikan pengalaman dengan cukup baik.

Ini bukan senarai tetapan yang paling luas tetapi kami cukup, terutamanya memandangkan ini adalah aplikasi mudah alih.

Senarai pelayan juga dapat diakses dari menu utama, dan yang sangat kami sukai ialah mereka membenarkan akses ke panel sokongan terus dari aplikasi. Ciri FAQ yang disertakan sangat penting terutama jika anda menghadapi masalah semasa anda tidak mempunyai cara lain untuk menyambung ke internet untuk menyelesaikan masalah dan privasi anda menjadi masalah.

Hasil ujian kelajuan juga bagus di Android.

Lokasi yang diuji menunjukkan prestasi yang sangat baik dan kami dapat mengalirkan media dan menjalankan tugas yang padat lalu lintas tanpa masalah. Kelajuannya mungkin kelihatan sedikit rendah pada pandangan pertama, tetapi tidak tercermin dalam persembahan yang tidak memberi masalah kepada kami.

Harga

NordVPN menawarkan rancangan harga berikut.

Perkhidmatan ini tidak semestinya murah, terutamanya jika anda merancang untuk pergi dari bulan ke bulan, namun kami merasakan bahawa mereka menyediakan perkhidmatan yang cukup kuat untuk mempercayai memanfaatkan diskaun langganan tahunan jika anda merasakan bahawa perkhidmatan itu sesuai dengan keperluan anda.

Mereka mempunyai jaminan wang dikembalikan selama 30 hari yang boleh anda baca lebih lanjut di sini walaupun tidak banyak maklumat yang dinyatakan mengenai syarat pembayaran balik. Kami mengesyorkan berhati-hati kerana sebilangan syarikat menjadikannya sangat sukar dan tidak mustahil untuk mendapatkan bayaran balik, jadi lebih baik anda bertanya terlebih dahulu apa syaratnya.

Mereka menerima PayPal, Kad Kredit dan Bitcoin bersama dengan kaedah pembayaran lain seperti Neosurf, Mobiamo dan Mint. Ini mungkin berbeza bergantung pada lokasi anda kerana mungkin juga berfungsi dengan perkhidmatan tempatan yang bergantung pada negara tempat anda berada.

Sokongan

Pasukan sokongan teknikal mendapat jempol besar dari kami untuk pekerjaan yang luar biasa yang dilakukan sambil membantu kami menyelesaikan beberapa masalah teknikal. Kami juga mempunyai beberapa pertanyaan umum yang dijawab dalam masalah profesional.

Kami mengesyorkan menggunakan ciri sembang langsung jika anda mempunyai masalah yang mendesak kerana waktu respons pada dasarnya cepat. Terdapat juga pilihan penyerahan tiket tetapi memerlukan sedikit masa untuk mendapatkan balasan (yang mungkin atau tidak menjadi masalah bergantung pada sifat masalah anda).

Kesimpulannya

Sebagai kesimpulan, kami merasakan bahawa NordVPN adalah perkhidmatan VPN yang mantap dengan banyak ciri yang menjanjikan. Terdapat juga beberapa aspek yang tidak kami gemari, jadi ini adalah pecahan cepat.

Kelebihan:

 • Pelbagai lokasi pelayan.
 • Percubaan percuma selama 3 hari tersedia untuk perkhidmatan tanpa had sepenuhnya.
 • Laman web dan perisian yang hebat.
 • Sebilangan besar ciri yang tersedia termasuk proksi dua kali ganda.
 • Kelajuan yang baik untuk memuat turun dan memuat turun torrent.
 • Perkhidmatan sokongan pelanggan yang hebat (dan pantas).
 • Torrent dibenarkan, pembayaran bitcoin diterima.

Keburukan:

 • Pelaksanaan IPsec / IKEv2 yang rosak.
 • Suis membunuh boleh menjadi tidak berguna dan menjengkelkan.
 • Mereka hanya menyatakan bahawa mereka didaftarkan di Panama. Tidak ada ketelusan mengenai lokasi sebenar kakitangan mereka.
 • Beberapa masalah hubungan dan kelajuan dalam ujian kami. Kami juga melihat di forum bahawa banyak pengguna mengadu menghadapi kelajuan yang mengerikan, halaman status pelayan mereka menunjukkan bahawa kebanyakan pelayan berada di bawah rata-rata atau beban berat.
 • Agak mahal jika anda memilih rancangan bulanan.

Oleh itu, kami memberi NordVPN 6/10 kerana kebanyakannya tidak konsisten mengenai kelajuan, kurangnya ketelusan ketika datang ke lokasi, IKEv2 yang buruk dan pelaksanaan suis membunuh.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map