VPN dhe Internet në Kinë: Gjithçka që duhet të dini


Censura e Internetit është një problem thelbësor dhe njerëzit që jetojnë në (ose udhëtojnë për në) Kinë duhet ta provojnë atë direkt. Për t’ju sjellë këtë artikull, kemi diskutuar me dy përdorues nga Kina dhe gjithashtu me dy ofrues të VPN të cilët kanë përvojë në gjetjen e Firewall-it të Madh të Kinës..

Issuesështjet e shpejtësisë

Një nga pyetjet e shtruara gjerësisht është: Pse Interneti është kaq i ngadaltë në Kinë?
Lidhjet e brendshme me brez të gjerë në Kinë mund të jenë mjaft të shpejta, por nuk duhet të presim të njëjtën shpejtësi përtej kufijve. Lidhshmëria lokale dhe ndërkombëtare janë gjëra të ndryshme. Në fakt, Interneti zakonisht është jashtëzakonisht i ngadaltë ndërkombëtarisht. Arsyeja e shpejtësisë së ngadaltë përbëhet nga disa faktorë që do t’i detajojmë më poshtë.

Shikim dhe rrugë e keqe

Në Kinë ekziston një monopol ISP i përbërë nga 3 kompani shtetërore të komunikimit: China Telecom, China Unicom dhe China Mobile. Që lidhja ndërkombëtare të jetë e shpejtë dhe e besueshme, ndërlidhja (ose “peering”) midis tyre dhe operatorëve të tjerë të rrjetit duhet të jetë e fortë. Problemi është se ata nuk do të bashkëpunojnë me transportuesit e rrjetit ndërkombëtar falas, dhe ata ngarkojnë një sasi të madhe parash për të bashkuar me ta. Kostot e kolegëve janë më të larta në rajone afër, që do të thotë se një lidhje e drejtpërdrejtë me Hong Kongun është shumë më e shtrenjtë se sa bashkëshorti me monopolin ISP kinez jashtë shtetit. Kjo do të përkthehej pa dashje në gjerësi të ulët të bandave të vendeve fqinje, kështu që ngadalësimet kur lidheni me serverat VPN afër Kinës, edhe nëse latenca është e mirë.

Meqenëse kostot e shikimit të Internetit dhe tranzitit në Kinë janë shumë të larta, shumë kompani pritëse / VPN nuk do të kenë rrugë të drejtpërdrejtë për në ISP-të e Kinës, edhe pse ato janë të vendosura në vendet fqinje, dhe lidhjet do të drejtoheshin gjatë gjithë Paqësorit, pastaj ktheheshin në vendin fqinj për shkak të mungesës së këqyrjes direkte.

Shpejtësia e shpejtësisë dhe manipulimi i bandës

Jo vetëm që peering është i keq, por monopoli kinez ISP është i njohur për të manipuluar shpejtësinë e lidhjes me bandë. Ata po e bëjnë këtë për të detyruar korporatat të paguajnë më shumë për bandwidth shtesë ose paketa speciale që do t’u siguronin atyre një shpejtësi më të mirë ndërkombëtare. Lidhjet jo të besueshme dhe të ngadalta në internet po shkaktojnë humbje të mëdha biznesi për kompanitë që kërkojnë qasje të besueshme dhe të shpejtë në internet në Kinë. ISP-të kineze e dinë këtë, dhe e shfrytëzojnë atë për përfitime financiare, dhe shpesh kompanitë e prekura nuk kanë zgjidhje tjetër, por paguajnë çmimin shtesë për lidhje më të mira.

Bllokimet e rrjetës dhe pengesat në rrjetë

Kina është vendi me përdoruesit më të internetit në botë, rreth 600 milion përdorues. Kjo do të thotë që kapaciteti i bandës duhet të jetë mjaft i madh për t’u siguruar atyre një përvojë të kënaqshme në internet. Siç u theksua tashmë – kapaciteti është thjesht shumë i ulët dhe do të rezultojë në bllokime të rrjetit, veçanërisht gjatë orëve të pikut (në mbrëmje) kur shumica e përdoruesve janë në internet. Këto bllokime ndodhin si për lidhjet ndërkombëtare ashtu edhe ato lokale.

Blockështjet e bllokimit / censurës në internet

Sikur të mos ishte e mjaftueshme interneti i ngadaltë, mësohuni se çfarë është edhe më keq: censura.

china-internet-censura

Censura e DNS

Kërkesat DNS censurohen nga monopoli i ISP duke përdorur një metodë të quajtur rrëmbim (ose helmim), duke zgjidhur emrat e bllokuar të hosteve në adresat IP jo relevante. Për shembull, një kërkim DNS për një shërbim VPN në SH.B.A. zgjidhet në disa adresë IP në Meksikë. Ata nuk po bllokojnë kërkesat e DNS, do të thotë që akoma mund të përpiqeni të përdorni shërbime të ndryshme DNS që dëshironi, por përgjigjet që vijnë nga shërbimi DNS janë rrëmbyer në fluturim për fushat / domainet “e bllokuara”.

Bllokimi i adresave IP

Kur bllokimi i DNS nuk është plotësisht efektiv, pasi njerëzit mund të përdorin adresat IP të faqeve të bllokuara në vend të emrave DNS (për shembull ju qaseni në adresën IP të një uebfaqe direkt në vend që të kërkoni emrin DNS të faqes në internet), Firewall i Madh do bllokoni adresat IP. Ky lloj bllokimi është i zakonshëm me serverat VPN, Tor dhe proxy.

Bllokimi i protokollit

Firewall i Madh është duke përdorur një metodë të quajtur DPI (Deep Packet Inspection) për të analizuar të gjithë trafikun hyrës dhe dalës në kohë reale. Teknologjia mund të krahasohet me një antivirus, i cili mbështetet në nënshkrime dhe analiza heuristike / sjellje dhe statistikore për të identifikuar dhe protokolluar flamuj që nuk lejohen. Protokollet VPN janë duke përdorur encryption për të siguruar të dhënat e transmetuara në internet, dhe sistemi DPI mund të identifikojë dhe bllokojë shumicën e llojeve të protokolleve të tunelimit VPN. Protokolli më i prekur nga VPN në Kinë është OpenVPN në konfigurimin e tij të paracaktuar. OpenVPN ende mund të anashkalojë Firewall-in e Madh nëse shtrëngimi i dorës është i fshehur, kështu që nuk mund të shihet dhe bllokohet nga GFC.

Protokollet e tjera VPN që ende funksionojnë në Kinë mjaft mirë janë PPTP dhe L2TP / IPsec.

bllokimin e mekanizmave

Zgjidhjet

Udhëtimi për në Kinë? Jetë i përgatitur

Nëse po udhëtoni për në Kinë, instaloni një VPN para se të dilni. Pasi të keni arritur atje, do të jetë e vështirë të gjesh një – pasi shumica e faqeve të internetit VPN janë të bllokuara. Pyesni ofruesin VPN para se të regjistroheni nëse shërbimi po punon në Kinë, bëni disa hulumtime në internet dhe shikoni se çfarë thonë përdoruesit e tyre në Kinë. Google Play është i bllokuar në Kinë, kështu që nëse keni një pajisje Android, instaloni klientin VPN para se të shkoni. Shumica e ofruesve të VPN mbështesin OpenVPN, kështu që instaloni OpenVPN për Android. Nëse tashmë jeni në Kinë dhe nuk keni më qasje në Google Play, kërkoni një mik që të shkarkoni skedarin APK për ju, ose ta instaloni atë në telefonin e tyre dhe të bëni kopje rezervë të aplikacionit – në këtë mënyrë do ta eksportoni atë në formatin APK. përdorues i iOS? Ju nuk jeni përjashtim: përgatitni pajisjen tuaj para se të niseni për në Kinë.

VPN dhe çështjet e shpejtësisë ndërkombëtare

Siç u theksua në pjesën e parë të artikullit, shpejtësia e lidhjes është një problem i madh në Kinë. Disa VPN në të vërtetë mund të përmirësojnë shpejtësinë e Internetit jashtë Kinës, për sa kohë që serverët e tyre kanë marrëdhënie të mira me ISP-të në pronësi të shtetit në Kinë.

Vlen të përmendet se vendndodhja gjeografike e serverëve VPN nuk është shumë e rëndësishme kur bëhet fjalë për cilësinë e peering dhe shpejtësinë e bandës. Në thelb, kjo do të thotë që edhe nëse një VPN ka shumë serverë në vendet afër Kinës, shikimi i atyre serverëve mund të jetë më i keq se sa mund të jetë nga Kina në SH.B.A. Për shkak të kostove të larta të peering-ut, shumë kompani pritëse pranë Kinës (për shembull në Hong Kong) nuk do të shikojnë drejtpërdrejt me ISP-të e Kinës, kështu që trafiku do të drejtohej edhe në SH.B.A. dhe përsëri në Hong Kong, duke rezultuar në shpejtësi më të keqe nga sa prisni normalisht.

Drejtoni disa teste ping dhe gjurmues nga Kina te serverat VPN që dëshironi të përdorni, dhe shihni nëse latenca është e mirë. Për shembull, nëse përgjigja ping nga serverat Hong Kong ose Tajvan VPN është mbi 100ms, kjo do të thotë që peering është keq dhe paketat mund të drejtohen përmes SH.B.A. dhe Japonia. Shqyrtimi i drejtpërdrejtë nga Kina në një vend fqinj duhet të rezultojë në përgjigje ping prej rreth 50-70 ms. Humbja e paketave tregon rrjetet e ngjeshura dhe çështje të tjera. Përdorni WinMTR në Windows ose ekzekutoni komandën `traceroute` direkt nga terminali në Linux dhe OS X.

Përgjigjet e Ping-ut tregojnë cilësinë / çështjet e rrjetit 

Kina në SH.B.A. Perëndim:
150ms në 180ms – shumë mirë, 180ms në 230ms – mirë / mesatare, mbi 230ms -bad

Kina në Evropë:
250ms në 330ms – shumë mirë, 330ms deri 360ms mirë / mesatare, mbi 360ms – e keqe

Kina në Japoni:
30ms në 100ms – shumë mirë, 100ms në 200ms mirë / mesatare, mbi 200ms – e keqe

Kina në Hong Kong:
30ms në 80ms – shumë mirë, 80ms në 130ms të mirë / mesatare, mbi 130ms – të këqija

Ekspertët në Kinë për të cilët kemi biseduar kemi thënë se ata mund të marrin shpejtësinë më të mirë me serverat VPN në Japoni, Singapor dhe West Coast USA. OpenVPN me porte TCP dhe metoda të bezdisshme funksionojnë më mirë sesa portet UDP pasi duket se trafiku i UDP shpesh do të mbytej ose bllokohej plotësisht.

Vini re gjithashtu se jo të gjithë Bregu Perëndimor është i njëjtë. Ka shumë transportues të rrjetit ndërkombëtar dhe vetëm disa prej tyre kanë marrëdhënie të mira me Kinën. Vendet më të mira për t’u përdorur në SH.B.A. janë ato ku ofruesit e pritjes kanë drejtshkrim të drejtpërdrejtë me China Telecom / Unicom dhe ofruesit e mëdhenj të tranzitit me peering shumë të mirë në Azi, siç janë NTT, PCCW, Niveli 3. Ju mund të kontrolloni ofruesit bazuar në IP të serverit. Numri AS në bgp.he.net. Rezultatet në gjurmues zbulojnë gjithashtu se çfarë transportuesi përdoret për transport trafiku.

Përdorimi i VPN me peering të mirë nuk është zgjidhja përfundimtare për të patur një lidhje më të shpejtë. Edhe ato mund të preken nga problemet dhe bllokimet e zakonshme të rrjetit. Provoni të përdorni VPN në periudha të ndryshme të ditës dhe nëse shpejtësia është më e mirë rreth orarit të caktuar të ditës, ndryshoni rutinën tuaj ditore, në mënyrë që të përfitoni nga ai kornizë kohore.

VPN dhe bllokimi i DNS / IP

Disa VPN që punojnë në Kinë do të përdorin adresa të tjera për faqet e internetit të tyre dhe serverët VPN, në rast se ato kryesore bllokohen nga qeveria kineze. Pyesni përpara se të regjistroheni nëse ato ofrojnë adresa të veçanta për përdoruesit në Kinë dhe çfarë mund të bëjnë nëse shërbimi i tyre bllokohet (si rrotullimi i adresave IP dhe ndryshimi i emrave të hosteve).

Përdorni protokolle jo standarde VPN për të anashkaluar Firewall-in e Madh

OpenVPN nuk punon në Kinë nëse është konfiguruar në modalitetin e paracaktuar. Ju duhet të përdorni mjete që do të fshehin nënshkrimet e saj të trafikut. Nëse jeni person teknik dhe drejtoni VPN-në tuaj, shikoni që ta vendosni atë me obfsproxy, mbi SSH ose me më shumë stunnel..

Përdoruesit jo teknikë duhet të kërkojnë shërbime VPN që përdorin teknika për të fshehur bërjen e dorës VPN dhe përdorin OpenVPN në porte që përdoren normalisht nga protokolle të tjerë, si HTTP, HTTPS, IMAPS.

Protokollet standarde që mund të funksionojnë shumë mirë për disa përdorues në Kinë janë PPTP dhe IPsec. Provoni ato.
Kohë pas kohe hidhen nëpër protokolle, serverë dhe porte. Mund të funksionojë mirë.

“Pagesa e parave” kundrejt “harxhimit të parave”

Mos regjistrohuni me një VPN duke paguar një vit të plotë paraprakisht vetëm sepse ata pretendojnë se funksionon në Kinë ose sepse funksionoi mirë gjatë ditëve të para. Harrojeni zbritjen tërheqëse për pagesa vjetore. GFC po përmirësohet vazhdimisht për të bllokuar enkriptimin dhe shumë shërbime VPN që kanë punuar shumë në vitet e kaluara në Kinë janë bllokuar sot. Senseshtë e zakonshme të presim që kjo prirje të vazhdojë në të ardhmen e afërt dhe kjo është një arsye pse ju mund të keni nevojë të ndryshoni ofruesin VPN brenda disa muajsh.

Fjalët përfundimtare

Fatkeqësisht, qeveria e Kinës duket mjaft e vendosur për të prerë në mënyrë efektive Kinën nga Interneti. Për çdo shërbim të madh ndërkombëtar (Google, Facebook, Twitter etj.), Ekziston një ekuivalent kinez që funksionon brenda kontinentit. Duke bllokuar shërbimet e huaja në internet, ata po i detyrojnë njerëzit të përdorin alternativat që kontrollohen prej tyre. VPN-të ende punojnë në Kinë dhe është mënyra e vetme për të arritur Internetin “të vërtetë”, por nuk duhet të presësh të njëjtën përvojë nga vendi tjetër. Lidhjet në Kinë mund të jenë të bllokuara, të ngadalta, jo të besueshme dhe të shkaktojnë shumë zhgënjime dhe nuk ka shumë për të bërë në lidhje me të. Pyesni rreth, lexoni mendime, qëndroni të azhurnuar me metodat për të zhbllokuar përmbajtjen në Kinë. Mos harroni se i vetmi që fajësohet për përvojën e keqe të Internetit në Kinë është qeveria kineze. Jo ofruesit e VPN, jo kompanitë pritëse, jo transportuesit e rrjetit ndërkombëtar.

A keni ndonjë këshillë për përdoruesit VPN në Kinë? ndajini ato në pjesën e komenteve.

Nëse jeni duke kërkuar për një VPN të besueshëm për t’u përdorur në Kinë, ExpressVPN është mjaft e mirë. Shikoni artikullin tonë të fundit të testimit (Shkurt 2017) ExpressVPN në Kinë. Për dallim nga shumica e vendeve të rishikimit që e rekomandojnë atë por vetëm veçori të listës, ne e testuam atë direkt nga Kina.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map