ExpressVPN në Kinë (Testuar: Shkurt 2017)


Faktet në lidhje me censurimin e internetit në Kinë

Nuk është sekret që Kina ka një politikë shumë të rreptë të censurimit në internet dhe nuk duket se do të ndryshojë në çdo kohë së shpejti. Në fakt, gjërat janë përkeqësuar në vitet e kaluara dhe shumica e shërbimeve VPN janë të bllokuara ose shumë të paqëndrueshme kur përdoren në Kinë. Ekzistojnë disa çështje me ISP-të që çojnë në lidhje të ngadaltë në internet dhe përmbajtje të kontrolluar, aspekte që po shtojnë gjithnjë e më shumë njerëz drejt kërkimit për të përdorur një shërbim VPN në Kinë.

Monopoli i ISP-së i mbajtur nga ISP-të në pronësi të shtetit China Telecom, China Unicom dhe China Mobile është me të vërtetë ajo që po shkakton të gjitha çështjet dhe ne do të shpjegojmë se si. Para së gjithash, kostot e larta të peeringut që këto ISP u imponojnë partnerëve ndërkombëtarë çojnë në një gjerësi bandë të ulët dhe krijojnë disa rrugë shumë jopraktike. Ashtu si një shembull, pasi kostot e shikimit të internetit dhe tranzitit në Kinë janë shumë të larta, shumë prej kompanive VPN atje nuk do të kenë rrugë të drejtpërdrejtë për në ISP-të kineze. Lidhja duhet të kontrollohet gjatë gjithë Paqësorit dhe pastaj të kthehet te një nga fqinjët e Kinës për shkak të mungesës së shikimit të drejtpërdrejtë, duke ndikuar në mënyrë drastike në gjerësinë e bandës.

ISP-të kineze janë gjithashtu të njohura për të manipuluar me shpejtësinë e lidhjes me bandë dhe mbytje, gjë që në thelb nënkupton kufizimin e një lidhjeje të caktuar kur shkakton shumë trafik. Megjithatë, termi “shumë” interpretohet shumë dobët. Bandwidth i ulët ka një ndikim të madh ekonomik në shumë kompani në Kinë, dhe ISP-të kineze po shfrytëzojnë këtë fakt, duke lënë kompanitë pa zgjidhje tjetër, por të paguajnë më shumë për shërbime të përmirësuara.

Vlerësohet se rreth 49% e 1.357 miliardë njerëzve në Kinë janë përdorues aktiv të internetit. Shtoni një mori pajisjesh (e cila është shumë e zakonshme edhe në përdoruesit më themelorë) dhe keni vetë një bllokim të jashtëzakonshëm, veçanërisht gjatë orëve të pikut siç është mbrëmja. Ky bllokim ndodh si për lidhjet ndërkombëtare ashtu edhe ato lokale.

Praktika të tilla si censura e DNS, bllokimi i adresave IP dhe bllokimi i protokollit janë mënyrat kryesore për bllokimin e aksesit të përmbajtjes. Censura e DNS në thelb zgjidh emrat e bllokuar të hosteve në adresa IP jo relevante në vend të atyre reale. Për shembull, nëse dikush dëshiron të hyjë në facebook.com nga Kina, IP adresa e facebook.com do të zgjidhë disa IP të rastësishme në Meksikë, në vend të IP-së aktuale të Facebook Inc në SHBA.

Bllokimi i IP dëmton që ju të hyrni në një faqe në internet duke përdorur adresën IP në vend të emrit DNS, dhe është një metodë tjetër që përdoret për të censuruar shërbime të veçanta.

Bllokimi i protokollit është pak më i ndërlikuar. Firewall i Madh është duke përdorur një metodë të quajtur DPI (Deep Packet Inspection) për të analizuar të gjithë trafikun hyrës dhe dalës në kohë reale. Kjo metodë mund të identifikojë dhe bllokojë shumicën e llojeve të protokolleve të tunelimit VPN. OpenVPN për shembull mund të përdoret vetëm nëse ka ndonjë metodë për të maskuar lidhjen.

Për dikë që jeton në një vend ku censura nuk zbatohet aq rreptësisht, të mos kesh akses në disa shërbime si Google, Gmail, YouTube, Facebook ose Netflix nuk është një nocion i imagjinueshëm. Në Kinë, shërbime të tilla nuk janë në dispozicion, dhe këto janë vetëm disa nga shërbimet më të njohura dhe të përdorura. Sitet e lajmeve perëndimore si New York Times janë gjithashtu të bllokuara dhe linja midis infrastrukturës së menaxhuar dhe informacionit të kontrolluar po rrallohet me shpejtësi.

Ju mund të gjeni informacion më të detajuar në artikullin e jashtëm që lidhet me Firewall-in e Madh të Kinës i cili do t’ju ndihmojë të kuptoni më mirë peshën e situatës. Një burim tjetër që ne rekomandojmë është artikulli i CNBC i cili shpjegon përpjekjet e Kinës për të dyfishuar rregulloren VPN, duke përcaktuar gjithashtu kontekstin politik.

ExpressVPN në Kinë

Një nga shërbimet më pjellore të VPN që ka disa rezultate të mira në Kinë është ExpressVPN. Ky shërbim specifik ka qenë duke performuar mirë për një kohë të gjatë dhe klientët (kinezë dhe emigrantë, udhëtarët në Kinë) janë kthyer për nevojat e tyre për VPN. Ne dëshirojmë të shfrytëzojmë këtë mundësi dhe të diskutojmë shkurtimisht detajet teknike dhe funksionalitetin e shërbimit.

ExpressVPN ofron mbi 100 servera në 130 vende, 87 vende dhe lejon deri në tre lidhje të njëkohshme. Shumë nga këto lidhje janë optimizuar për t’u lidhur nga Kina, duke i dhënë lidhjes latente dhe shpejtësi të mirë. Ata mbështesin protokolle të shumta si OpenVPN, L2TP / IPsec, SSTP dhe PPTP.

Ekziston një numër i mirë i mënyrave të pranuara të pagesave, duke përfshirë Kinezët Alipay dhe Unionpay. Po ashtu është i dukshëm fakti që ekziston një garanci prej 30 ditësh për kthimin e parave e cila do t’ju japë më shumë sesa kohë të mjaftueshme për të vendosur nëse shërbimi do të jetë i përshtatshëm për nevojat tuaja.

program

ExpressVPN ofron softuer të pronarit për të gjitha sistemet kryesore operative përfshirë platformat e lëvizshme dhe ato gjithashtu mbështesin ruterat. Ne e vlerësojmë faktin që softveri lehtë mund të identifikohet dhe mësohet pavarësisht platformave që ju zgjidhni.

Kriptimi i përdorur me OpenVPN është AES-CBC 256-bit për të dhëna. Do të donim gjithashtu të përmendim që ExpressVPN përdor një certifikatë RSA që korrespondon me një çelës me gjatësi 4096-bit dhe SHA-512 për funksionin hash.

Ne ju rekomandojmë të lexoni rishikimin tonë të plotë për ExpressVPN, i cili do t’ju japë një përshkrim shumë më të thelluar të shërbimit. Ajo paraqet pikat e saj të forta dhe të dobëta, dhe do t’ju ndihmojë të kuptoni dinamikën e shërbimit.

Testet e shpejtësisë në Kinë

Rezultatet e provës së shpejtësisë me ExpressVPN u realizuan nga një desktop i vendosur në Shanghai në orët e rregullta të trafikut dhe në orët e pikut (midis 9:00 PM dhe 1:00 AM) për të parë ndikimin që bllokimi që përmendëm më herët mund të ketë me të vërtetë në gjerësia e bandës dhe performanca. Rezultatet e pikut të pikut janë si më poshtë:

Disa teste të shpejtësisë rezultojnë gjatë orëve jo të pikut:

Siç pritej, ekziston një ndryshim i dukshëm midis rezultateve të shpejtësisë gjatë orarit të zënë dhe jo të zënë. Megjithatë, në të dy rastet ata ishin mbi 2 Mbps, mesatarisht rreth 5 Mbps gjatë orëve të pikut, që mund të duket e ulët nëse e krahasoni atë me shpejtësinë mesatare në vendet perëndimore, por mjafton për shfletim dhe transmetim.

Rezultatet e testit të shpejtësisë së shfletimit ishin të mira, dhe megjithëse kishte grumbullime këtu dhe atje, përgjithësisht nuk ka shumë ankesa nga fundi ynë. Përvoja e shfletimit ishte e mirë, shërbimet e transmetimit funksionuan çuditërisht mirë dhe nuk pati ndërprerje.

Në rezultatin e provës së ping-ut më sipër mund të shihni që nga 3000 pako ping-u të transmetuara përmes lidhjes VPN, madje as një i skaduar. Kjo do të thotë që lidhja ishte e qëndrueshme, duke mos vuajtur nga pika të ndërprerjes së paketave të cilat janë shumë të zakonshme në Kinë.

Rezultatet e shpejtësisë së shkarkimit të torrentit ishin të ulta gjatë orëve të pikut, por kjo nuk erdhi si befasi:

Gjatë orëve të rregullta, shpejtësia është më e mirë, maksimumi rreth 20 Mbps, por shumicën e kohës rreth 10 Mbps. Ne zbuluam se shpejtësia nuk ishte konstante dhe në shumë teste ajo ra në mënyrë të konsiderueshme pasi arriti në 10 ose 20 Mbps, por shpejt rifilloi drejt vlerave të pikut menjëherë pas. Këtu janë disa teste të shpejtësisë së torrentit, të bëra gjatë orëve jo të pikut (rreth orës 16:00 të Shangait):

ExpressVPN ju lejon të ekzekutoni disa teste të shpejtësisë direkt nga aplikimi i tyre. Këto teste kanë për qëllim t’ju japin një ide në lidhje me vonesën dhe cilët serverë janë më të shpejtë duke marrë parasysh vendndodhjen tuaj fizike. Ne zhvilluam një test të tillë dhe këtu janë rezultatet që kemi marrë:

Testet e shpejtësisë u zhvilluan gjatë disa ditëve në periudha të ndryshme të ditës dhe duke marrë parasysh gjerësinë e bandës shumë të ngjeshur që Kina ka gjatë mbrëmjes ne prisnim një mospërputhje më të lartë. Ju mund të shihni afatin e parë të secilit provë të shpejtësisë në fund të fotografive.

Oduditërisht, rezultatet ishin shumë të ngjashme pavarësisht nga koha e ditës kur u zhvilluan testet. Kjo na detyroi të bëjmë teste të shpejtësisë përmes speedtest.net ndërsa u lidhëm me VPN me disa nga serverët më të shpejtë dhe zbuluam se rezultatet ishin mjaft të ngjashme.

Vendet më të shpejta të ExpressVPN për t’u përdorur në Kinë janë (në përvojën tonë): Hong Kong 3 me të cilin patëm rezultatin më të mirë, i ndjekur nga Tajvani dhe Japonia. Vendndodhjet e Los Anxhelosit janë gjithashtu të mira dhe shpejtësia ishte e mjaftueshme për të siguruar një përvojë të qetë me shërbimet e zakonshme të bazuar në SH.B.A..

Si përfundim, ne ishim më se të kënaqur me shërbimin që ofron ExpressVPN për klientët në Kinë, besueshmërinë dhe performancën, diversitetin dhe zbatueshmërinë në detyrat e përditshme. Mund të mos duket shumë, por të kesh një qasje të qëndrueshme në internet është një luks që shumë kinezë ende po kërkojnë. Shërbimi i ExpressVPN ishte i qëndrueshëm dhe i mençur i performancës është shumë i mirë duke marrë parasysh të gjitha kufizimet me të cilat përballen përdoruesit në Kinë. Rezultatet e testit të shpejtësisë do të ndryshojnë nga përdoruesi tek përdoruesi, kryesisht për shkak të bllokimit rajonal të bandës dhe shpejtësisë së lidhjes, të disponueshme për secilin individ. Ne e përmendim këtë për shkak të mospërputhjeve të regjistruara në disa nga testet tona por kjo nuk duhet të shihet si një aspekt dekurajues, pasi performanca e përgjithshme është mbi pritshmëritë kur bëhet fjalë për lidhje në Kinë.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map