Cara Menyiapkan VPN pada iPhone [Panduan 2020] | Kopi VPN


Kami tahu bahawa memasang VPN bukanlah sesuatu yang biasa dilakukan oleh kebanyakan pengguna iPhone, apalagi menggunakannya. Dalam artikel ini, kami akan memandu anda melalui proses penyiapan VPN pada iPhone.

Anda tidak mahu melakukan perjalanan di seluruh dunia untuk bercuti, ingin mengambil gambar yang indah hanya untuk menyedari bahawa anda tidak dapat membagikannya di Facebook. Betul. Sungguh mengejutkan, kesambungan internet sangat terhad di bahagian-bahagian tertentu di dunia.

Tetapi ada lebih banyak alasan untuk menggunakan VPN daripada mengelakkan penapisan internet. Kami akan membantu memikirkan sebab-sebab anda ingin memasang VPN pada iPhone anda dan cara melakukannya secara terperinci. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan secara menyeluruh:

Apa itu VPN pada iPhone

Seperti yang telah disebutkan, alasan utama untuk menggunakan VPN di iPhone adalah untuk memotong penapisan internet yang ketat. Contohnya, anda ingin bersiap sedia semasa dalam perjalanan ke China. China terkenal dengan firewall, yang dijuluki “The Great Firewall of China.”

Semasa melancong ke China, anda akan mendapati bahawa anda tidak mempunyai akses ke aplikasi atau laman web yang anda kenal. Anda tidak dapat mengakses Facebook, Gmail, YouTube, dan laman web lain yang tidak sesuai dengan kebijakan internet China. Kami dapat memberi jaminan bahawa penghalang penggunaan aplikasi biasa menjadikan iPhone terbaru nampaknya tidak berguna.

Mengabaikan firewall, mempunyai VPN juga berguna jika anda tidak dapat melakukannya tanpa aliran Netflix semasa perjalanan. Beberapa negara mengehadkan akses ke perkhidmatan kandungan sementara laman kandungan tertentu hanya dapat diakses di sekitarnya. Tanpa VPN, alamat IP iPhone anda akan menunjukkan lokasi di mana anda berada dan membatasi akses anda ke kandungan.

Tempat kerja global juga telah mengambil arah baru dalam beberapa tahun terakhir. Sebilangan industri, terutamanya syarikat yang berurusan dengan produk tidak ketara, tidak lagi mengutamakan bekerja di pejabat. Adalah biasa bagi pengaturcara, pereka, dan pemasar untuk bekerja di kafe dan memanfaatkan rangkaian WiFi awam.

Tidak dapat dinafikan bahawa bekerja di kafe tempatan anda dengan sambungan berkelajuan tinggi adalah mudah. Tetapi menyambung ke WiFi awam juga membuat anda berisiko kepada penggodam dan serangan siber jahat. Dengan mengaktifkan VPN, anda dapat mengamankan sambungan internet semasa anda menangani maklumat sensitif pada iPhone anda.

Apple adalah sebuah syarikat yang membanggakan kerahsiaan, tetapi adalah suatu kesalahan jika menganggap bahawa menggunakan iPhone menjamin privasi anda sepenuhnya. Kekhuatiran bahawa pemerintah mengintai tingkah laku dalam talian anda adalah nyata. Selain itu, anda juga akan diceroboh oleh pengiklan gergasi yang mengumpulkan maklumat dari pengguna seperti anda.

Anda boleh menghentikan ketakutan anda untuk diintai dengan memasang VPN di iPhone anda. VPN menutup alamat IP pada iPhone anda dan membolehkan anda melayari internet tanpa nama.

Mengapa Menggunakan VPN pada iPhone?

Setelah VPN dipasang dan diaktifkan pada iPhone anda memberikan privasi dan keselamatan yang lebih baik. VPN pada iPhone menggunakan protokol yang selamat, seperti L2TP, OpenVPN, atau IPSec untuk mengenkripsi penghantaran data dari peranti. Ini menghalang penggodam jahat memperoleh data yang tidak dapat difahami dari peranti anda.

VPN juga dapat mengubah lokasi yang dirasakan iPhone anda dengan mengubah alamat IP peranti. Ini membolehkan anda memintas penapisan dan mengakses kandungan sensitif geo semasa anda dalam perjalanan.

Terdapat pelbagai aplikasi VPN yang boleh dimuat turun yang dapat anda aktifkan untuk memastikan sambungan peribadi yang selamat di iPhone anda.

 1. TorGuard
 2. NordVPN
 3. IPVanish
 4. Surfshark
 5. Akses Internet Peribadi

Cara Menyiapkan Tetapan VPN iPhone

Setelah memuat turun aplikasi VPN, anda akan diminta untuk memberi kuasa kepada klien VPN untuk mengubah tetapan konfigurasi pada iPhone anda. Pilih Benarkan dan masukkan kelayakan anda ke dalam peranti.

Untuk mengaktifkan VPN, anda harus mengikuti langkah-langkah berikut:

1. Akses Tetapan.

2. Pilih Am.

3. Pilih VPN.

4. Pilih VPN yang akan anda gunakan.

5. Hidupkan Status beralih.

Kini, anda tersambung dengan selamat dan bersedia menggunakan VPN di iPhone.

Cara Menyiapkan VPN Menggunakan Aplikasi iOS

Anda juga dapat menyiapkan VPN anda dengan melancarkan aplikasi klien VPN yang dipasang di iPhone. Walaupun pelbagai klien VPN mungkin mempunyai antara muka yang berbeza-beza, kebanyakan mengikuti prosedur persediaan yang sama.

1. Lancarkan VPN aplikasi pada iPhone.

2. Masukkan log masuk anda tauliah untuk VPN.

3. Ketik “Sambung“Atau pilihan yang serupa.

4. Benarkan Konfigurasi VPN untuk ditambahkan pada iPhone apabila diminta. Anda perlu memasukkan bukti kelayakan Apple anda untuk melakukan ini.

Aplikasi VPN akan menunjukkan status sambungan iPhone anda.

Cara Menggunakan VPN pada iPhone Menjamin Keselamatan

Adalah tidak masuk akal untuk mendakwa bahawa menggunakan VPN pada iPhone anda memberikan kemampuan sembunyi seperti ninja pada peranti anda.

Protokol Penyulitan Unggul

Dengan menggunakan VPN, setiap bit data yang dihantar dan diterima oleh iPhone anda disulitkan oleh protokol enkripsi standard industri. Anda akan menemui nama yang merangkumi L2TP, IPSec, SSTP, IKEv2, dan OpenVPN, yang merupakan beberapa protokol penyulitan paling selamat yang digunakan oleh syarikat IT utama.

Mencegah Pemantauan Lalu Lintas oleh Kerajaan

Ini adalah rahsia terbuka bahawa pemerintah memantau penggunaan internet dan tingkah laku orang yang terhubung ke internet. VPN menyediakan teknologi cloaking yang sangat diperlukan untuk menyekat intipan yang tidak diminta.

Kami tahu betapa tidak selesanya mengetahui bahawa seseorang terus memeriksa setiap aktiviti anda secara dalam talian, walaupun anda tidak melakukan kesalahan.

Perlindungan Penipuan semasa Melancong

Anda harus berhati-hati ketika anda tersambung terus ke internet, terutamanya semasa anda dalam perjalanan. Anda boleh menjadi mangsa penipuan sekiranya anda tidak mengambil langkah berjaga-jaga terhadap penggodam berpotensi yang menyasarkan kawasan tersebut.

Mengaktifkan VPN menghalang maklumat sensitif anda, terutamanya perbankan atau maklumat peribadi anda, daripada dipintas oleh penggodam jahat.

VPN Percuma vs Berbayar pada iPhone

Dengan kes pelanggaran data dan penipuan siber meningkat, terdapat banyak penyedia VPN yang tersedia. Beberapa perkhidmatan VPN percuma, sementara yang lain memerlukan langganan berbayar. Persoalannya, yang mana yang paling sesuai untuk anda?

VPN percuma mempunyai Had, Tidak Selamat, dan Mempunyai Kebocoran DNS

Dalam kebanyakan kes, anda mendapat apa yang anda bayar ketika menggunakan VPN. Aplikasi VPN percuma diketahui mempunyai batasan yang boleh membahayakan keselamatan anda. Contohnya, Anda biasanya terbatas pada protokol PPTP, yang cenderung diserang dan dianggap tidak selamat oleh pakar keselamatan IT.

Selain itu, VPN percuma tertentu diketahui terganggu dengan kebocoran DNS, kelemahan keselamatan yang memperlihatkan alamat IP anda ke ISP walaupun VPN dihidupkan. Bukan itu yang anda harapkan ketika menggunakan VPN.

VPN Berbayar disertakan dengan Langganan Bulanan atau Tahunan, Menyediakan Penyulitan Data, dan Lebih Cepat

Untuk perlindungan dan keselamatan secara menyeluruh, VPN berbayar adalah pilihan yang lebih bijak. Dengan langganan tahunan atau bulanan, anda akan mendapat keselamatan dan tanpa nama yang lebih baik. VPN berbayar membolehkan pengguna memilih dari beberapa protokol penyulitan keselamatan tinggi, memastikan data mereka dienkripsi dari hujung ke ujung.

Tidak ada lebar jalur yang terhad dengan VPN berbayar, yang memastikan pengalaman melayari yang lancar dan menyenangkan. Anda juga akan bebas dari pop timbul iklan, yang kadang-kadang boleh mengganggu.

Cara Mematikan VPN pada iPhone

Setelah selesai menggunakan VPN, anda dapat mematikannya dengan mudah. Untuk mematikan tetapan VPN iPhone, ikuti langkah-langkah ini.

1. Pergi ke Tetapan.

2. Pilih Am.

3. Pilih VPN.

4. Togol suis ke Mati.

Sekiranya anda telah mengaktifkan VPN dari aplikasi, anda boleh mematikannya dengan:

1. Melancarkan Aplikasi VPN.

2. Memilih Putuskan sambungan.

VPN iPhone anda akan terputus.

Adakah VPN Selamat Digunakan di iPhone?

Dapat difahami bahawa anda mempunyai keraguan untuk memasang aplikasi pihak ketiga pada iPhone anda, terutama yang berkaitan dengan penyulitan data anda. Anda mungkin bimbang tentang bagaimana penyedia VPN menangani data dan privasi anda.

Kami ingin menekankan bahawa sangat penting untuk menggunakan perkhidmatan VPN dari penyedia yang berwibawa dan boleh dipercayai. Anda juga ingin membaca dasar mereka mengenai privasi data. Pastikan bahawa tidak ada amalan yang membimbangkan data dari iPhone anda.

Ringkasan

VPN adalah perkhidmatan yang semakin penting untuk dimiliki di iPhone anda kerana ancaman serangan siber lebih ketara daripada sebelumnya. Selain itu, anda juga akan menikmati kemudahan mempunyai akses internet yang tidak terhad semasa melancong ke negara asing.

Ringkasnya, VPN mengubah laluan sambungan data ke pelayan VPN yang selamat sebelum menyambung ke internet. Ia menawarkan anonimiti dengan menyembunyikan alamat IP iPhone anda dan memberikan enkripsi titik-ke-titik yang selamat untuk perlindungan data.

Tidak ada kekurangan penyedia VPN untuk dipilih. Tetapi anda pasti rajin memilih penyedia yang boleh dipercayai. Anda mahukan jaminan bahawa data anda dilindungi dengan selamat bukan sahaja dari penggodam dan pemerintah tetapi juga tidak dikendalikan oleh penyedia VPN.

Kadang-kadang, sukar untuk memilih antara penyedia VPN berbayar atau percuma. Gagasan untuk tidak membayar apa-apa untuk menikmati keselamatan dan keselamatan di internet sangat menggoda, tetapi anda harus menyedari batasan pada versi percuma. Kami sangat mengesyorkan menggunakan VPN berbayar jika anda serius untuk memastikan perlindungan maksimum pada iPhone anda.

Memasang dan mengaktifkan VPN pada iPhone anda agak mudah. Anda boleh melakukannya sama ada dari tetapan iPhone atau aplikasi VPN. Tidak bijaksana untuk membiarkan data anda dikompromikan, mengingat betapa mudahnya menggunakan VPN pada iPhone.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map