Да ли би ваш ВПН требао подржати ИПв6? Сазнајте предности / недостатке и исправите ИПв6 пропуштања

Можда то не схватате, али веб је у току надоградње протокола јер нам је понестало ИП адреса. Под тренутним (ИПв4) системом постоји око 4,3 милијарде ИП адреса, што је заправо мање од тренутног броја уређаја са интернетским могућностима.


Тако ће веб полако прелазити да користи ИПв6 протокол који подржава теоретски укупно 2128 који је толико велик да је тешко схватити свој ум.

Али из различитих разлога, већина ВПН провајдера још не подржава ИПв6 протокол. Овај чланак ће истражити предности и недостатке омогућавања ИПв6 преко ВПН-а, а сазнаћете и који ВПН провајдери тренутно подржавају ИПв6 протокол.

Шта треба да знате о ИПв6?

Да ли ми треба чак и ИПв6?

Кратки одговор је не, не сада. А вероватно ни за догледну будућност.

Иако постоји више уређаја него ИП адреса, многи уређаји могу (и раде) исту ИП адресу. На пример, сваки уређај у вашој кућној вифи мрежи има исту спољну ИП адресу.

На крају ће цео веб прећи на ИПв6, али најбоље процене када ће се то догодити постављају помак у скоро 20 година у будућности (око 2035.).

А ако тренутно не користите ИПв6, ништа вам не недостаје. Готово ниједан веб сајт не захтева ИПв6, а многе веб локације и услуге још увек не нуде ИПв6 адресу. Дођавола, многи рутери су направили ову деценију чак немају ни ИПв6 подршку.

Многи ВПН корисници имају ИПВ6 ручно онемогућен на рутеру (или ВПН софтвер) из безбедносних разлога (приказано доле). Лично никада нисам имао проблема или сам имао проблема са приступом веб локацији јер је ИПв6 искључен.

Зашто неки ВПН-ови не подржавају ИПв6?

Значајан проценат најпопуларнијих ВПН провајдера не подржава ИПв6 или не дозвољава могућност да га онемогуће у свом софтверу.

Два су главна разлога зашто:

 1. За сада нема праве употребе, тако да његово омогућавање само додаје сложеност.
 2. Постоје неки ризици за приватност (цурење ИПв6 адресе) за коришћење ИПв6 са ВПН-ом на старијим оперативним системима и пре него што се технологија широко усвоји.

ИПв6 цурења

ИПв6 пропуштања су један од могућих цурења ВПН-а који могу угрозити вашу безбедност када користите ВПН.

Шта је ИПв6 цурење? Можда то не схватате, али ако ваш Интернет провајдер (ИСП) већ подржава ИПв6 (већина у САД-у), онда ваш рачунар заправо има ИПв6 адресу поред традиционалне ИПв4 адресе. А када користите ВПН, та ИПв6 адреса би могла случајно да процури ако нисте ВПН заштита од цурења.

Као резултат тога, ВПН провајдери су одлучили за 1 од 2 могућа исправка ИПв6 пропуштања:

 1. Прилагођени код на ВПН серверу / апликацији ради спречавања цурења ИПв6
 2. Блокирање ИПв6 у потпуности (НордВПН је добро познати ВПН који је изабрао ову опцију).

Шта ако ваш ВПН не прикључи цурење ИПв6? Чак и ако је то случај, ипак је једноставно једноставно поправити сами. Можете искључити ИПв6 у подешавањима рутера (АСУС рутери препоручујемо да сви имају ову опцију).

Или можете једноставно онемогућити ИПв6 директно на Виндовс или Мац рачунару.

ВПН-ови који подржавају (и не подржавају) ИПв6

Тренутна листа ВПН-а која у потпуности подржава ИПв6 је прилично мала, већина провајдера једноставно блокира протокол или га усмери у „црну рупу“ као што то чини НордВПН.

ВПН-ови са потпуном или делимичном подршком за ИПв6:

 • Цибергхост
 • Савршена приватност
 • АирВПН (од јуна 2018.)

Испод ћете пронаћи детаљнији поглед на тренутну ИПв6 политику и мапу пута за неколико највећих ВПН компанија.

Цибергхост (подржава ИПв6)

Цибергхост је једно од наших највише оцијењених ВПН-а захваљујући политици нулте евиденције, одличном софтверу и повољним цијенама.

И они су једини ВПН-ови који тренутно 100% подржавају ИПв6. Чак имају посебну политику помоћи о теми која гласи:

Цибергхост је у потпуности компатибилан са ИПв6

Још боље, наши тестови током процеса Циберхост Ревиев нису пронашли доказе о пропуштању ИПв6, па се чини да је њихова примена прилично сигурна..


ЕкпрессВПН (Блокира ИПв6)

ЕкпрессВПН је један од популарнијих ВПН сервиса, упркос надпросечним ценама. Њихов софтвер је један од најбољих у индустрији, али ЕкпрессВПН још не подржава ИПв6.

На њиховој веб локацији нема информација о мапу пута или било каквим плановима за подршку ИПв6 (мада ће на крају бити приморани да када технологија постане више доступна). За разлику од неких ВПН-ова, ИПв6 не „прикључује“ ИПв6 цурења, већ уместо тога блокира протокол у потпуности као што је приказано у нашој ЕкпрессВПН рецензији.


ИПВанисх (нема подршке за ИПв6)

ИПВанисх не подржава ИПв6, а њихова јавна документација каже да ИПв6 везе могу бити усмерене напољу ВПН тунел. Софтвер ИПВанисх тренутно има опциону ИПв6 заштиту од пропуштања или можете ручно онемогућити ИПв6 на рутеру како бисте били сигурни.

ИПВанисх је изјавио да намеравају у потпуности подржати ИПв6, али још увек није објављен чврсти датум за представљање. Наше најбоље претпостављамо да ће им дати приоритет када други велики ВПН играчи почну да се пребацују.


НордВПН (Блокови ИПв6)

НордВПН не подржава ИПв6, али они су уградили увек заштиту од пропуштања ИПВ6 на њихов десктоп и мобилни софтвер. Њихово решење неће безбедно усмерити ИПв6 већ ће га усмерити у „црну рупу“ унутар ВПН тунела..

У суштини блокира сву ИПв6 могућност повезивања без икаквог излагања ваше ИПв6 адресе пропуштањем. НордВПН је један од наших омиљених Зеро-Лог ВПН услуга и у потпуности је компатибилан са Нетфликом (није блокиран). Још боље, они воде невјероватне понуде за које вам се нуде двије године услуге за мање од 4 УСД мјесечно.


Приватни приступ интернету (блокира ИПв6)

Као и већина њихових вршњака, Приватни приступ интернету блокира ИПв6 док га усмјерава унутар ВПН тунела како би се осигурало да нема пропуштања. Ову опцију можете пребацити из ПИА-овог софтвера ако из неког разлога желите да омогућите ИПв6.

Тренутно ПИА нема јавну мапу пута за подршку ИПв6. Ипак, то је још увек један од најбољих ВПН-а за новац, период. Погледајте наш ПИА преглед да бисте видели зашто толико волимо њихову услугу.

ВипрВПН (нема ИПв6 подршке)

ВипрВПН чини много ствари невероватно добро. Њихов најбољи софтвер у класи је сјајан пример тога. Нажалост, њихова подршка за ИПв6 је једно слабо место.

ВипрВПН не само да не подржава протокол, већ и да нису имплементирали специфично блокирање пропуштања ИПв6 у свом софтверу, што значи да би ИПв6 саобраћај могао теоретски да се усмери изван ВПН тунела. Њихов форум за помоћ сугерира да не постоји посебна мапа пута за заштиту или подршку од протицања ИПв6.

Шта да радите ако ваша ВПН не подржава ИПв6

Важно је да схватите да иако вам тренутно то заправо не треба ИПв6, јесте суштинско да бисте били сигурни да се ИПв6 саобраћај не преусмерава несигурно. Ово би могло угрозити део анонимности коју ВПН пружа излагањем ваше ИПв6 адресе веб локацијама, стриминг сервисима или БитТоррент партнерима.

Не, не морате да мењате ВПН провајдере.

Треба само да блокирате ИПв6. И заиста је лако. То можете учинити на нивоу рутера (онемогућите ИПв6 за све повезане уређаје) или на једном уређају попут вашег рачунара. У овом тренутку не постоји једноставан начин за онемогућавање ИПв6 на Андроид или иПхоне уређају, тако да је боље да користите метод рутера.

Сваки усмјеривач (ако подржава ИПв6) имат ће властити мени поставки који ће онемогућити / блокирати ИПв6. На свим АСУСВРТ усмјеривачима (који волимо) ИПв6 се може лако искључити ако идите на:

Напредне поставке> ИПв6> Онемогући ИПв6

онемогући ИПв6 поставке у АСУСВРТ фирмваре-у (РТ-АЦ68У)
Онемогућите ИПв6 на АСУС / АСУСВРТ усмјеривачима у Напредним подешавањима> ИПв6

Тестирање на ИПв6 цурење

Важан корак у осигуравању ваших ИПв6 веза како бисте били сигурни да ваш ВПН (или ваш рутер) исправно блокира ИПв6 везу. Одличан сајт за ово је иплеак.нет.

Ако тест не може открити вашу ИПв6 адресу (као што је приказано у наставку), тада ваша заштита од цурења (или блокирање ИПв6) исправно ради.

Тест пропуштања ИПв6 не показује ИПв6 адресу (ИПв6 је блокиран)
Ако блокирате ИПв6, тест пропуштања требао би изгледати овако.
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map