TunSafe Review (inclusief gratis WireGuard VPN-service)


TunSafe is een veelbelovend nieuw project, bestaande uit een implementatie van het WireGuard VPN-protocol in de vorm van open-source VPN-client-apps voor Windows, macOS, Linux, FreeBSD en mobiele platforms iOS en Android. 
Wat TunSafe nog interessanter maakt, is het feit dat de ontwikkelaar een gratis VPN-service biedt die beschikbaar is op 11 locaties, die zonder registratie kan worden gebruikt door ofwel de TunSafe-client te gebruiken of rechtstreeks verbinding te maken met WireGuard, door het vereiste configuratiebestand te genereren ).

Samenvattend biedt TunSafe:

 • een zeer eenvoudig te gebruiken open-source VPN-client-app voor alle grote besturingssystemen
 • gebruiksvriendelijkheid, waardoor het snel en gemakkelijk is om een ​​WireGuard-verbinding te krijgen, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over het doorlopen van de terminalconfiguratiestappen als u er niet bekend mee bent
 • een gratis, zonder logboek, WireGuard-gebaseerde VPN-service met meerdere locaties. Deze functie alleen al zet het project vele commerciële en gratis VPN-services voor.

Klinkt het te mooi om waar te zijn? dat doet het zeker. En de voor de hand liggende vraag is: wie zit er achter het TunSafe-project? Is het een schaduwrijke, onbekende buiten de kust geregistreerde entiteit? Het antwoord is nee, het is geen duistere of anonieme entiteit achter dit veelbelovende project, maar de Zweedse programmeur Ludvig Strigeus, die vooral bekend staat om de ontwikkeling van µTorrent en Spotify.

In deze review behandelen we de TunSafe-applicatie, getest op verschillende platforms, maar ook de gratis aangeboden VPN-service.

TunSafe voor Windows

Enkele van de belangrijkste kenmerken van de TunSafe VPN-app:

 • implementeert het nieuwe WireGuard VPN-protocol
 • is volledig gratis en open source, beschikbaar voor alle grote platforms
 • geschreven in C ++, dus het is snel en lichtgewicht
 • het is service onafhankelijk, wat betekent dat u het kunt gebruiken met elke WireGuard server / service, niet alleen met de TunSafe gratis VPN service
 • het bevat ingebouwde kill-switch-mogelijkheden
 • ondersteunt zowel IPv4 als IPv6

In deze review gebruiken we de TunSafe gratis VPN-servers voor onze tests. Na het downloaden en installeren van de TunSafe-software voor Windows, moet een conf-bestand worden gegenereerd op de TunSafe-website. Het conf-bestand bevat de authenticatiesleutels en serverinstellingen voor de geselecteerde serverlocatie. Eenmaal gegenereerd, moet het conf-bestand worden gedownload en de inhoud moet worden gekopieerd en geplakt in het venster ‘Config bewerken’ in TunSafe-software. Dan kan de verbinding vrijwel direct tot stand worden gebracht.

De software-interface is kaal en er zijn geen eye-candy-effecten of afbeeldingen zoals je zou krijgen bij de meeste commerciële VPN-apps. Maar dit is iets wat je zou verwachten van een project dat 100% focust op de taak waarvoor het is ontworpen.

Bij de eerste verbinding zal de software wat basisrouteringsinformatie en de bevestiging van de verbindingsopbouw weergeven. Andere nuttige informatie die wordt weergegeven, is een verkeerskaart voor download- en uploadsnelheid, tijd sinds de verbinding is gemaakt en het totale verkeer dat is overgedragen voor de sessie.

Op het tabblad Geavanceerd ziet u uw openbare sleutel, informatie over handdrukken, overhead en overgedragen verkeer.

Een indicatie van de VPN-verbindingsstatus (verbonden of losgekoppeld) is zichtbaar in het systeemvakgebied door een groen of grijs schildachtig pictogram te tonen. Het pictogram kan ook worden gebruikt voor snel verbinden / verbreken in het rechtsklikmenu.

Het leuke van deze standaard VPN-clientsoftware is dat deze ingebouwde kill-switch-mogelijkheden heeft, een belangrijk kenmerk dat in de meeste apps van commerciële VPN-providers is geïmplementeerd. Wat anders is aan de killswitch van TunSafe in vergelijking met veel commerciële implementaties die we hebben getest, is dat het volledig effectief is en gebaseerd is op twee methoden om te voorkomen dat verkeer je echte IP lekt: de ene gebruikt firewall-gebaseerde regels en de tweede is gebaseerd op routing reglement. U kunt dus kiezen welke u verkiest of beide methoden tegelijkertijd hebben ingeschakeld om het risico op IP-blootstelling nog meer te verminderen.

Nadat de kill-schakelaar is ingeschakeld, wordt er een waarschuwing weergegeven, zodat de gebruiker weet wat hij moet doen als er iets misgaat. Een herstart van het systeem zou de connectiviteit herstellen door de firewall uit te schakelen of door het blokkeren van routingregels. Dat kan natuurlijk vanuit de TunSafe-software zonder het systeem opnieuw op te starten door de kill-switchoptie uit te schakelen.

We hebben de kill-switch in verschillende scenario’s getest, één door een VPN-verbinding tot stand te brengen en vervolgens het TunSafe-proces in de taakbeheerder te doden. Na het beëindigen van het proces ging de WireGuard-verbinding zoals verwacht uit, maar er was geen verkeer mogelijk via de fysieke verbinding. Het opstarten van de TunSafe-client zorgde ook meteen voor een opstart van de VPN-verbinding. Het systeem opnieuw opstarten heeft de kill-schakelaar uitgeschakeld zoals beloofd, hoewel niet nodig, tenzij de TunSafe-software om de een of andere reden niet kan worden gestart.

Bescherming tegen DNS-lekken is ook inbegrepen, DNS-verzoeken buiten de WireGuard-tunnel worden standaard geblokkeerd.

Het toevoegen van nieuwe servers is heel eenvoudig en vergelijkbaar met OpenVPN GUI. Het enige wat u hoeft te doen is een nieuw conf-bestand te krijgen en dit naar de configuratiemap van Tunsafe te kopiëren, standaard op Windows is C: \ Program Files \ TunSafe \ Config. U kunt snel naar de map gaan door gebruik te maken van de optie “Bladeren in Explorer” in het menu Bestand.

TunSafe voor Android

De Android TunSafe VPN-app is simplistisch, maar wordt geleverd met vrijwel alles wat je nodig hebt om direct verbinding te maken. Het wordt geleverd met een ingebouwde lijst met servers die gratis wordt geleverd door TunSafe, en u kunt er gemakkelijk uw eigen toevoegen door het configuratiebestand (en) te importeren, als u uw eigen WireGuard-server gebruikt en bekend bent met het instellen ervan. Wat we leuk vinden aan het gebruik met TunSafe-servers, is dat je de conf-bestanden op de TunSafe-website op je computer kunt genereren en in plaats van het configuratiebestand te downloaden, kun je een QR-code scannen om deze rechtstreeks in TunSafe voor Android te importeren.

In het menu Opties heeft het een “Apps uitsluiten” -menu dat je misschien kent van andere VPN-apps zoals OpenVPN voor Android, StrongSwan VPN-app en commerciële VPN-apps gebaseerd op OpenVPN voor Android. Deze functie is handig als u niet wilt dat alle apps de VPN-verbinding gebruiken.

In Instellingen is er een Kill Switch-schakelaar, opties om automatisch verbinding te maken wanneer de app wordt gestart en wanneer het Android-apparaat is ingeschakeld, verkeer naar LAN-apparaten toestaan, de pinglatentie naar servers tonen en het IP-adres weergeven (echt of VPN) ).

In tegenstelling tot op OpenVPN gebaseerde verbindingen en vergelijkbaar met de desktop VPN-app, wordt de verbinding vrijwel onmiddellijk tot stand gebracht.

TunSafe gratis VPN-service

Terwijl het project zich in de testfase bevindt, biedt de ontwikkelaar een gratis VPN-service die u kunt gebruiken. Het is vrij duidelijk dat de service niet voor altijd gratis zal blijven, maar hoewel deze zich in de “experimentele” fase bevindt, kunt u profiteren van de privacybewuste functies en vertrouwd raken met het nieuwe WireGuard-protocol.

Vanaf januari 2019 kan de TunSafe VPN-service gratis worden gebruikt met supersnelle dedicated servers op de volgende locaties: Nederland, VK, VS, Zweden en Duitsland.

Het is de moeite waard hieraan toe te voegen dat een multi-hop setup ook beschikbaar is met de gratis VPN-service van TunSafe, en je kunt de hop configureren wanneer je een configuratiebestand genereert. De multihop-opstelling kan de volgende locaties gebruiken als 1e hop: Nederland, VK, VS en de 2e hop kan op dezelfde 3 locaties staan.

Een ander interessant kenmerk van de gratis VPN-service is dat de WireGuard-serverpoorten kunnen worden gekozen uit het gehele 1-65535-bereik, waardoor in sommige gevallen firewalls en ISP-beperkingen worden omzeild door de WireGuard VPN-verbinding tot stand te brengen via veelgebruikte / toegestane poorten (bijvoorbeeld poort 53).

Het testen van de verbindingssnelheid was niet echt een prioriteit in deze recensie, omdat het een gratis service is waarvan men kan profiteren voor privacy / beveiligingsdoeleinden en – voornamelijk – om het nieuwe WireGuard VPN-protocol te testen. Desalniettemin was de snelheid die we ervaarden met TunSafe gratis VPN over het algemeen bevredigend in vergelijking met commerciële VPN-services. In sommige gevallen, afhankelijk van het tijdstip van de dag en de gebruikte servers, overtrof de snelheid wat we normaal zouden verwachten van een commerciële VPN, dus dat is een pluspunt voor deze gratis service. Toch waren er tijden dat sommige servers pijnlijk traag waren (minder dan 1-5 Mbps), zodat we er doorheen moesten fietsen om er een te vinden die een goede snelheid bood.

Ondersteuning

Alles over TunSafe is zeer goed gedocumenteerd en community-ondersteuning is beschikbaar op IRC en een forum. Door de discussies van het forum bladeren, merkten we dat het behoorlijk actief is en dat veel problemen op een nuttige manier zijn aangepakt, hetzij door andere gebruikers of door de projecteigenaar.

Conclusies

TunSafe is een solide project in actieve ontwikkeling en heeft al een sterke positie om in de toekomst als commerciële VPN-service te slagen. De TunSafe VPN-app is bijna perfect en we zijn ervan overtuigd dat deze alleen maar beter kan worden.

Voordelen:
 • Solide, goed gemaakte VPN-client-apps die het WireGuard-protocol ondersteunen
 • kogelvrije implementatie van killswitch in TunSafe VPN-app voor Windows
 • open-source en gratis te gebruiken
 • geen schaduwrijke of onbekende entiteit achter het project, maar een bekende ontwikkelaar
 • gratis VPN-service (experimenteel) beschikbaar, met meerdere snelle servers
 • zeer goed gedocumenteerd, ondersteuning van de gemeenschap beschikbaar
 • TunSafe-app onder zeer actieve ontwikkeling, regelmatig nieuwe functies toegevoegd
Nadelen:
 • een paar keer ondervonden we problematische herverbindingen bij het wisselen van netwerk, in sommige gevallen uit de slaapstand, maar we weten niet zeker of dit verband hield met TunSafe of WireGuard zelf of de Tap-netwerkadapter
 • Google DNS (8.8.8.8) wordt standaard gebruikt op de gratis VPN-service. Het zou leuk zijn om gebruik te maken van een meer persoonlijke service of die op de VPN-servers te implementeren

Kortom, de TunSafe VPN-app is de juiste keuze als u WireGuard gebruikt met TunSafe gratis VPN, een andere VPN-service die WireGuard ondersteunt of uw eigen WireGuard-server (s). De experimentele VPN-service van TunSafe wordt aanbevolen aan iedereen die meer bekend wil raken met het WireGuard VPN-protocol, en ook schaduwrijke / niet te vertrouwen gratis VPN-services wil vervangen door een gratis VPN die wordt ondersteund door een bekende ontwikkelaar.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map