ProtonVPN Review – goede prijs-kwaliteitverhouding? VPN-koffie


Het Zwitserse ProtonVPN is het geesteskind van hetzelfde team van internetbeveiligingsdeskundigen dat het veiligste e-mailnetwerk ter wereld heeft gecreëerd, ProtonMail.

De oorspronkelijke bedoeling van dit team van briljante wetenschappers, ingenieurs en ontwikkelaars was om te zorgen voor een veiligere omgeving voor journalisten en activisten over de hele wereld.

Door hun gezamenlijke inspanningen samen te brengen, werd ProtonVPN geboren als de uitbreiding van het superveilige e-mailnetwerk. In één oogopslag mist ProtonVPN de hype van de marketinggimmicks van andere concurrerende VPN’s.

Het beschikt niet over een verbluffende VPN-verbindingssnelheid en beweert ook niet flagrant dat het Netflix ondersteunt. In plaats daarvan richt het zich op privacy, veiligheid en vrijheid. Te oordelen naar de VPN-software met een donker thema, lijkt ProtonVPN zijn boodschap luid en duidelijk over te brengen.

Maar resulteerde hun nadruk op het bouwen van een zeer beschermend VPN-netwerk in het toezicht op andere leuke functies van een fatsoenlijke VPN?

Kun je Netflix deblokkeren met ProtonVPN? Is de software gebruiksvriendelijk of zit het vol technische details van het team dat de software heeft gemaakt?

We zullen deze vragen en meer behandelen in deze uitgebreide ProtonVPN-review.

ProtonVPN in een oogopslag

Voordat we dieper ingaan op een van de veiligste VPN’s ooit, is dit hoe ProtonVPN er in één oogopslag uitziet.

 • Servers: Het laatste aantal servers is 628 en ze zijn verspreid over 44 landen.
 • Platforms: Deze VPN is beschikbaar voor Windows, Mac, iOS en Android. ProtonVPN wordt ook ondersteund door geselecteerde routers.
 • Apparaten: Met het ProtonVPN Visionary-abonnement kunnen gebruikers tot 10 apparaten verbinden met één account.
 • Veiligheid: De Secure Core-technologie maakt gebruik van veilige servers in het Zwitserse datacenter van het bedrijf om het matchen van IP-adressen effectief onmogelijk te maken.

ProtonVPN biedt een gratis abonnement op zijn diensten, maar met beperkte snelheid, apparaatverbindingen en alleen bepaalde servers in de VS, Nederland en Japan worden ondersteund.

Geavanceerde functies zoals P2P, Tor over VPN en Secure Core zijn alleen beschikbaar voor gebruikers met een premium abonnement. ProtonVPN biedt 3 soorten premiumplannen met verschillende sets functies:

 • Basic – $ 4 / maand (gefactureerd als $ 48 per jaar)
 • Plus – $ 8 / maand (gefactureerd als $ 96 per jaar)
 • Visionair – $ 24 / maand (gefactureerd als $ 288 per jaar)

Al zijn betaalde abonnementen worden ondersteund door een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantiebeleid.

Lees verder en ontdek of het de moeite waard is om je te abonneren op ProtonVPN.

ProtonVPN Review – The Pros

We hadden hoge verwachtingen van ProtonVPN, vooral op het gebied van beveiliging. Een team van technische specialisten dat een volledig gecodeerde e-mailservice heeft gemaakt, kan toch geen kwaad met een VPN?

We waren niet teleurgesteld en zijn even onder de indruk van andere aspecten van ProtonVPN.

Daar zijn ze:

1. Vestingachtige beveiliging

ProtonVPN heeft alle reden om op te scheppen over zijn VPN-fortachtige beveiliging. Inderdaad, het team bewijst eens te meer dat ze aan de top staan ​​in het ontwikkelen van een VPN met indrukwekkende beveiligingsfuncties.

Dit is wat indruk op ons heeft gemaakt.

 • Veilige kernservers – In plaats van apparaten rechtstreeks te verbinden met VPN-servers, introduceert ProtonVPN Secure Core-architectuur, die gegevens naar zijn beveiligde kernservers kanaliseert voordat de gegevens naar het web worden geleid.

U kunt Secure Core inschakelen voor extra bescherming. Het is onmogelijk om het originele IP-adres van uw apparaat te identificeren omdat het verborgen is door meerdere lagen van servers.

 • Industriële versleuteling – Net als elke andere fatsoenlijke VPN gebruikt ProtonVPN AES-256 om ervoor te zorgen dat VPN-verbindingen niet worden aangetast. AES-256 is letterlijk onbreekbaar, zelfs door brute force-technieken.

  Als dat niet genoeg is, zorgt het ervoor dat de coderingssleutel slechts geldig is voor een enkele sessie, wat betekent dat pogingen om gecodeerde berichten te verkrijgen in de hoop dat ze later worden gedecodeerd, zinloos zijn.

 • Standaardprotocollen – ProtonVPN lanceerde zijn service met alleen OpenVPN maar ondersteunt sindsdien IKEv2 / IPSec. Deze protocollen zijn veilig gebleken en worden in de branche algemeen toegepast.

2. Strikt geen logboekbeleid

Als een bedrijf dat gelooft in internetvrijheid, heeft ProtonVPN een strikt no-log-beleid. Het heeft duidelijk aangegeven welke informatie wordt bewaard in zijn privacybeleid.

ProtonVPN houdt geen logboeken bij van uw IP-adres, browse-activiteiten en andere informatie die uw privacy in gevaar kan brengen.

Zoals alle VPN-services, slaat ProtonVPN een minimale hoeveelheid gegevens op om betaling en technische ondersteuning te vergemakkelijken.

ProtonVPN heeft het volgende vermeld als onderdeel van de essentiële gegevens die zijn opgeslagen:

 • E-mailadres
 • Gebruikersnaam
 • Facturatie gegevens

3. Veilige jurisdictie

ProtonVPN is gevestigd in Zwitserland, dat wordt beschouwd als een gunstig land voor diensten zoals VPN’s. Er zijn geen wetten voor het bewaren van gegevens in Zwitserland, en dat betekent dat ProtonVPN niet verplicht is om de gegevens van zijn gebruikers te loggen en op te slaan.

Zwitserland is ook geen lid van de Five Eyes- of Fourteen Eyes-allianties, die het delen van inlichtingen tussen de lidstaten bevorderen. Dit betekent dat het niet wettelijk verplicht is om inlichtingen te delen met andere landen.

In het zeldzame geval dat ProtonVPN wordt verzocht gegevens over te dragen die op zijn servers zijn opgeslagen, kan het bedrijf geen informatie verstrekken die de privacy van zijn gebruikers blootlegt. Dat komt omdat het er geen opslaat.

Hier is een geval van gegevens die door een ander land zijn opgevraagd, maar dankzij het niet-logboekbeleid van ProtonVPN werd er niets overgedragen.

4. Makkelijk te gebruiken

protonvpn app-interface

Credits moeten naar het ProtonVPN-team gaan om zowel de software als de app eenvoudig te houden.

De ProtonVPN Windows-software heeft een modern-donker thema met een wereldkaart van beschikbare servers die de interface domineren.

U kunt de gewenste serverlocatie kiezen op de wereldkaart of in de landenlijst in het linkerdeelvenster.

Elke server heeft een laadindicator die verkeer op de server met verschillende kleuren aangeeft. Vermijd verbinding met roodgekleurde servers omdat u mogelijk een lagere verbindingssnelheid ervaart vanwege het hoge verkeer.

Geavanceerde instellingen zoals accounts, profielen en instellingen zijn weggestopt in het uitbreidbare menupictogram in de linkerbovenhoek.

U vindt dezelfde navigatieknoppen ook in de mobiele app, zij het met iets andere arrangementen.

protonvpn Android-app

Landenlijst, een kaartweergave en de profielen zijn gemakkelijk toegankelijk op het startscherm. Er kan verbinding worden gemaakt door een server te kiezen en op de verbindingsknop te tikken.

Als alternatief kunt u het snelverbindingsscherm openen door op de verbindingsstatus onder aan het scherm te tikken.

5. Geen DNS / IP-lek gedetecteerd

Het zou zonde zijn als ProtonVPN een inbreuk op de privacy lijdt in de vorm van DNS- of IP-lekken. Een dergelijke fout onthult het IP-adres van de gebruiker, zelfs wanneer hij of zij is verbonden met de VPN.

Gelukkig heeft ProtonVPN niet zo’n smet en we hebben getest om te bevestigen dat ons IP-adres beschermd blijft.

Hier is een screenshot van IPLeak.net nadat we onze computer hebben verbonden met de ProtonVPN-server in Nederland.

Het was duidelijk dat ProtonVPN ons met succes heeft verborgen IP voor Azië adres met een in de Nederland.

6. Netflix-ondersteuning

ProtonVPN claimt niet openlijk Netflix-ondersteuning, maar dat staat wel op de FAQ-pagina.

protonvpn netflix

Netflix is ​​toegankelijk via servers met de markering “P”, die beschikbaar zijn voor betalende ProtonVPN-gebruikers.

Nu weten we dat Netflix talloze VPN’s heeft geblokkeerd voor toegang tot de inhoud ervan, en we wilden weten of ProtonVPN van de haak is gelaten. Dus voerden we onze eigen test uit.

Nadat we verbinding hadden gemaakt met een willekeurige ProtonVPN-server in de VS, hebben we geprobeerd een Netflix-tv-programma te streamen. We zijn blij dat we kunnen streamen Vreemde dingen zonder enige hapering.

proton vpn netflix

Natuurlijk wil je een server kiezen die niet vol verkeer is voor een betere ervaring.

Vervolgens maakten we verbinding met een andere willekeurige server in New Jersey en kregen we dezelfde ongehinderde toegang tot Netflix.

7. Ondersteunt Tor Over VPN

Tor is de toegangspoort tot de underground van het internet of het deep web. Hoewel het deep web een duistere reputatie heeft, is het ook een middel voor journalisten om communicatie te beschermen tegen nieuwsgierige blikken van regeringen

De conventionele manier om toegang te krijgen tot het Tor-netwerk is door speciale browsers te gebruiken. Met ProtonVPN hebt u echter toegang tot .onion-websites op het deep web door verbinding te maken met specifieke VPN-servers.

Om Tor via VPN in te schakelen, bladert u naar servers met een postfix -TOR zoals hieronder. Nadat u verbinding heeft gemaakt met de server, kunt u met gewone browsers toegang krijgen tot het deep web.

8. Kill-schakelaar

Elke fatsoenlijke VPN heeft een kill-switch nodig. Een kill-switch beschermt uw privacy door het dataverkeer te blokkeren wanneer de VPN-verbinding wordt onderbroken.

ProtonVPN is niet alleen uitgerust met een kill-schakelaar, maar het heeft ook een functie die opnieuw verbinding maakt met de VPN-server om te herstellen van de verbroken verbinding.

9.Torrenting-vriendelijk

ProtonVPN is een torrent-vriendelijke VPN, hoewel dit niet expliciet werd aangekondigd op de startpagina. Het is een VPN-service gebouwd door de beste cryptografiedeskundigen ter wereld en garandeert de anonimiteit van torrent-downloaders.

Sommige servers op ProtonVPN zijn speciaal geoptimaliseerd om P2P-overdrachten af ​​te handelen. Je vindt ze gemarkeerd met een dubbele pijl.

ProtonVPN – The Cons

Hoewel ProtonVPN indruk op ons heeft gemaakt met zijn beveiliging, schiet de VPN op sommige andere gebieden tekort:

1. Geen Live Chat-ondersteuning

protonvpn-ondersteuning

De flagrante afwezigheid van de live chat-ondersteuning is een enorme teleurstelling voor ProtonVPN. Het helpt om iemand aan de andere kant van het scherm te hebben om te helpen wanneer je vastzit aan de app of andere vragen hebt.

Gebruikers zitten vast aan de conventionele ticketondersteuning, die binnen 1-2 dagen een antwoord belooft. Afhankelijk van de urgentie kan het wachten voor sommige gebruikers frustrerend zijn.

We hebben geprobeerd een ticketverzoek te verzenden en we kregen na 16 uur antwoord.

Natuurlijk kunt u het antwoord op uw vragen vinden op de ondersteuningspagina van ProtonVPN, die vrij uitgebreid is.

Maar er gaat niets boven een persoonlijk menselijk tintje als er dringend hulp nodig is.

2. Inconsistente snelheid

Er is enorm veel ruimte voor verbetering als het gaat om verbindingssnelheid. ProtonVPN, voor al zijn bekwaamheid op de beveiligingsafdeling, lijkt tekort te schieten in het bieden van een razendsnelle verbinding.

Ondanks de bewering dat alle ProtonVPN-servers een minimum van 1 Gbps-verbinding hebben, waarvan sommige de 10 Gbps-grens halen, toonden onze snelheidstestresultaten niets dan frustratie.

Dit is onze verbindingssnelheid zonder verbinding te maken met een VPN.

voordat u verbinding maakt met protonvpn

We bereikten snel verbinden en waren verbonden met een willekeurige server in Singapore en merkten een lichte daling in zowel download- als uploadsnelheid.

protonvpn singapore server

Hier is een resultaat van hoe de verbindingssnelheid eruit ziet wanneer we verbinding maken met een Tor-compatibele server in Zwitserland met de laagste belasting.

Vervolgens hebben we verbinding gemaakt met een van de servers met weinig verkeer in de VS en hebben we de test herhaald. Het is niet verwonderlijk dat de downloadsnelheid de helft is van wat we krijgen zonder een VPN.

De VPN-snelheidstest wordt beïnvloed door verschillende parameters, waaronder de nabijheid van de VPN-servers en de congestie op deze servers.

Afhankelijk van uw fysieke locatie heeft u mogelijk verschillende resultaten, maar deze schermafbeeldingen geven u een globaal beeld van wat u kunt verwachten met ProtonVPN.

3. Duur abonnement op lange termijn

ProtonVPN biedt 3 verschillende pakketten betaalde abonnementen: Basic, Plus en Visionary. Het basisplan kost $ 4 per maand, maar heeft beperkte functies.

De meeste gebruikers kiezen voor het Plus-pakket, dat alle functies van ProtonVPN ontgrendelt, behalve de ProtonMail Visionary. Het Plus-pakket heeft alle functies die de meeste VPN-gebruikers nodig hebben en kost $ 8 per maand.

Het lijkt een redelijke prijs voor een VPN, maar als u van plan bent om bij ProtonVPN te blijven, zijn er geen opties om u aan te melden voor een abonnement van 2 of 3 jaar met mogelijk hogere besparingen.

Er zit ook een addertje onder het 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantiebeleid. In tegenstelling tot de meeste VPN’s, zal ProtonVPN alleen een evenredig tarief van het ongebruikte deel van het plan retourneren wanneer u annuleert tijdens de proefperiode van 30 dagen.

Bekijk de gemarkeerde kleine lettertjes van de T & C-pagina van ProtonVPN.

protonvpn voorwaarden

Op de een of andere manier zijn we van mening dat ProtonVPN in dit opzicht genereuzer zou kunnen zijn.

Overzicht

ProtonVPN is ontegensprekelijk een van de veiligste VPN’s die er zijn. Het oprichtende team van ProtonMail, het grootste netwerk van gecodeerde e-mail ter wereld, werkte hun wonder met ProtonVPN.

Met de veilige kerntechnologie en kritieke infrastructuur in een militaire schuilplaats neemt ProtonVPN de beveiliging letterlijk. De Netflix-support, Tor en P2P-servers op ProtonVPN zijn zoete kers op de taart.

De inconsistente snelheid, in combinatie met het gebrek aan ondersteuning voor live chats, kan twijfels veroorzaken bij sommige gebruikers die overwegen zich aan te melden voor ProtonVPN.

Ons oordeel?

ProtonVPN is een uitstekende keuze als je een journalist bent of een carrière waar online beveiliging boven alles staat. Als u echter op zoek bent naar een razendsnelle VPN tegen lagere kosten, zijn er andere VPN’s die betere opties zijn.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map