Cara Memasang VPN di Amazon Fire TV atau Fire Stick

Kebanyakan orang tidak tahu bahawa aplikasi Rangkaian Peribadi Maya android boleh dipasang terus pada peranti streaming Amazon FireTV atau FireStick anda.


Tetapi kebanyakan aplikasi VPN tidak tersedia di Amazon Fire Appstore, jadi anda perlu memunggahnya (pasang secara manual). Tetapi setelah dipasang, ia berfungsi dengan baik.

Tutorial ini akan menunjukkan kepada anda bagaimana cara memasang VPN ke peranti Fire anda. Langkah demi langkah.

Nota PENTING: Tutorial ini berfungsi untuk Fire TV generasi pertama dan 2. Ia juga berfungsi untuk Fire Stick generasi ke-2 (terbaru). Seni bina kayu api asli (gen 1) adakah tidak menyokong terowong VPN. Tetapi anda masih boleh menyambung ke VPN dengan menyambung ke penghala VPN tanpa wayar.

Pengenalan Pantas: Apa itu VPN, dan mengapa menggunakannya untuk FireTV?

Apa itu VPN? Dan mengapa anda memasangnya di peranti Fire TV anda di tempat pertama?

Apa: Rangkaian Peribadi Maya (VPN) adalah alat / perkhidmatan rangkaian yang akan mengarahkan semua lalu lintas internet anda melalui pelayan pihak ketiga (terdapat banyak lokasi). Ini membolehkan anda memilih lokasi (internet) maya anda, dan mengenkripsi (melindungi) semua data yang dipindahkan antara anda dan pelayan VPN.

Mengapa menggunakannya untuk Fire Stick / Fire TV anda?

Sebilangan besar orang yang memasang VPN di Fire mereka menggunakannya dengan Kodi, pusat media dan aplikasi streaming yang sangat popular. Tetapi VPN juga mempunyai faedah untuk aplikasi streaming yang anda gunakan.

Faedah Utama:

 • Kurangkan / Hilangkan Throttling oleh ISP anda – tidak ada lagi penyangga & aliran berkualiti rendah
 • Tukar geolokasi anda untuk mengakses kandungan (Seperti BBC iPlayer, Netflix atau aliran sukan)
 • Pastikan alamat IP anda tetap peribadi semasa menggunakan Kodi Addons

Apa yang anda perlukan untuk tutorial ini:

1. Peranti Api yang serasi dengan VPN

 1. FireTV (Semua versi, gen 1 & 2)
 2. Fire Stick (Generasi Kedua sahaja).

2. Penyedia VPN yang aplikasi berfungsi dengan FireOS

Dalam ujian kami, hanya aplikasi VPN tertentu yang berfungsi dengan baik dan stabil. Ada yang tidak dapat berhubung sama sekali. Anda memerlukan langganan VPN aktif untuk menyelesaikan tutorial ini.

Berikut adalah tiga yang kami cadangkan:

Akses Internet Peribadi: Pilihan paling murah, tetapi masih cukup pantas untuk 1080p (dan juga aliran 4k). Kelebihan besar PIA ialah aplikasi mudah alih membolehkan anda memilih kekuatan penyulitan. Ini akan meningkatkan kelajuan maksimum anda, kerana CPU pada FireTV atau FireStick akan dimaksimumkan oleh matematik kompleks di sebalik penyulitan VPN.

VyprVPN: Pilihan termahal, tetapi ia mempunyai dua kelebihan besar…

 1. Ini satu-satunya aplikasi VPN asli untuk FireOS: Tidak perlu melakukan sideload VyprVPN dioptimumkan untuk peranti Fire anda dan boleh dipasang terus dari app store. Dan kami mendapat kupon dengan potongan 50% untuk bulan pertama anda.
 2. Berfungsi dengan Netflix: Sebilangan besar VPN kini disekat oleh Netflix. VyprVPN dan NordVPN adalah satu-satunya yang tidak. Tetapi aplikasi NordVPN tidak berfungsi dengan baik dengan FireOS, jadi VyprVPN adalah orang terakhir yang berdiri.

IPVanish: Dengan harga di tengah, IPVanish adalah VPN terpantas yang kami uji. Sekiranya anda mahukan aliran 4k, gunakan IPvanish. Mereka juga sangat mesra Kodi sejauh VPN. Baca ulasan IPVanish kami, dan kemudian manfaatkan tawaran potongan 20% ini.

Nota: Jangan terlalu bimbangkan pilihan. Anda tidak boleh salah dengan apa-apa VPN ini. Kebanyakan orang memulakan dengan Akses Internet Peribadi hanya kerana yang paling murah. Dan itu baik-baik saja.

Yang terbaik, semua 3 penyedia ini dapat digunakan dengan semua peranti anda, walaupun secara serentak. Oleh itu, setelah anda melanggan, pastikan untuk melindungi Telefon Pintar, tablet, dan komputer anda juga. Itu semua termasuk!

3. Kaedah Pemasangan:

Kami akan memberikan arahan langkah demi langkah untuk ketiga-tiga kaedah ini di kemudian hari dalam panduan ini. Mereka adalah:

Kaedah Super-Mudah (VyprVPN Sahaja): Pasang aplikasi VyprVPN terus dari kedai aplikasi Fire. Langganan diperlukan.

Muat turun dari telefon anda: Sekiranya anda sudah memiliki peranti android dengan akses ke gedung permainan google, muat turun aplikasi apps2fire. Ini akan membolehkan anda mengambil aplikasi yang dipasang di telefon anda dan memasangnya dengan pantas ke FireTV atau Fire Stick anda dengan satu klik.

Muat turun APK VPN secara manual: Gunakan aplikasi ‘Downloader’ Fire untuk memuat turun APK android penyedia VPN anda secara langsung ke FireTV anda. Anda kemudian boleh memasang aplikasi secara manual dengan satu klik.

Jangan risau, tidak kira kaedah sideloading mana yang anda pilih. Mereka berdua bekerja dengan hebat dan ini benar-benar menjadi pilihan peribadi.

Berikut adalah arahan mendalam…

Cara Memasang Aplikasi VPN

Kaedah # 1 – Terus dari Appstore (VyprVPN sahaja)

Langkah 1 – Dapatkan langganan VyprVPN jika anda belum memilikinya

Langkah # 2 – Pergi ke bahagian ‘Aplikasi’ pada peranti api anda dan kemudian pilih ‘Kategori’ untuk melihat-lihat aplikasi yang tersedia. Pilih ‘Produktiviti’ sebagai kategori dan cari aplikasi VyprVPN dalam senarai. Anda juga boleh menggunakan fungsi carian untuk mencari VyprVPN. (atau hanya ‘VPN’).

Aplikasi VyprVPN di FireTV Fire Stick

Langkah # 3 – Pasang Aplikasi VyprVPN dan kemudian lancarkan.

Langkah # 4 – Masukkan nama pengguna / kata laluan anda (dihantar kepada anda setelah melanggan) dan kemudian log masuk.

Langkah # 5 – Anda kini boleh menyambung ke mana-mana lokasi pelayan VyprVPN yang anda mahukan dengan 1 klik. Untuk streaming secepat mungkin, pilih pelayan berdekatan. Untuk mengakses kandungan geo-disekat tertentu, pilih pelayan di negara tertentu.

Aplikasi Kebakaran VyprVPN

Klik ‘Sambung’ untuk menyambung ke pelayan VPN yang anda pilih dengan serta-merta

Itu sahaja, anda boleh melangkau ke bahagian ‘Mengesahkan hubungan anda’.

Kaedah # 2 – Gunakan Apps2Fire untuk Memasang VPN anda di Fire TV

Lebih mudah untuk menunjukkan cara menggunakan Apps2fire daripada sekadar memberitahu anda. Oleh itu, kami menjumpai tutorial Video yang hebat yang anda dapati di bawah. Gunakan langkah-langkah dalam video untuk mengirim aplikasi VPN Anda ke FireTV / Fire Stick anda.

Tetapi pertama, pastikan:

Langkah 1 – Pastikan anda mempunyai langganan aktif dengan perkhidmatan VPN dengan aplikasi proprietari yang berfungsi di Fire. Kami mengesyorkan PIA atau IPVanish (kerana kami telah mengesahkan bahawa kedua-duanya berfungsi dengan baik).

Sekiranya anda sudah mempunyai langganan VPN dari penyedia lain, ikuti langkah-langkah yang sama untuk memasang aplikasi VPN khusus mereka. Perlu diingat bahawa ada yang tidak berfungsi dengan baik di Fire (kami mendapati ini berlaku untuk NordVPN, antara lain).

Langkah # 2 – Muat turun apps2fire di telefon anda. Anda memerlukan telefon atau tablet dengan akses ke gedung permainan google.

Langkah # 3 – Muat turun aplikasi VPN ke telefon anda. Aplikasi VPN akan disalin dari telefon anda ke FireTV / Stick dan dipasang.

Dan untuk selebihnya, ikuti video ini. Tidak sampai 5 minit dari awal hingga akhir. Pemasangan aplikasi masa depan melalui kaedah ini secara harfiah mengambil masa 10 saat.

Dengan mengikuti video, anda juga akan menyelesaikan langkah-langkah ini …

Langkah # 4 – Hidupkan USB Debugging dan Benarkan pemasangan aplikasi dari ‘sumber tidak diketahui’

Langkah # 5 – Cari alamat IP FireTV anda

Langkah # 6 – Sambungkan ke FireTV anda (menggunakan aplikasi apps2fire di telefon anda)

Langkah # 7 – Pasang Aplikasi VPN ke FireTV / Fire Stick

Itu sahaja! Mudah, eh?

Teruskan ke bahagian seterusnya mengenai ‘Menggunakan VPN pada perangkat Fire Anda’

Kaedah # 3 – Muat turun APK dan pasang terus ke FireTV

Kaedah pemasangan manual ini akan menggunakan aplikasi dari Fire Appstore yang disebut ‘Downloader’. Ini membolehkan anda memuat turun fail yang boleh diakses dari internet secara manual (termasuk fail Android APK yang boleh dipasang).

Kami akan menggunakannya untuk memuat turun APK untuk Akses Internet Peribadi atau IPVanish. Sekiranya anda mempunyai penyedia VPN yang berbeza, minta sokongan teknikal untuk mendapatkan pautan langsung ke APK Android mereka.

Langkah # 1 – Hidupkan ‘ADB Debugging’ dan pemasangan aplikasi dari ‘Sumber Tidak Dikenal’

Tetapan ini terdapat di Menu TV Kebakaran anda di bawah:

Menu> Tetapan> Peranti> Pilihan Pembangun

Pilihan Pembangun TV Fire, Debugging ADB dan Aplikasi dari sumber yang tidak diketahui

Langkah # 2 – Pasang Aplikasi ‘Downloader’ dari kedai aplikasi

FireTV anda mungkin disertakan dengan aplikasi ini yang sudah dipasang sebelumnya, tetapi jika tidak, cukup muat turunnya dari kedai aplikasi Fire / Amazon.

Langkah # 3 – Muat turun fail APK Aplikasi VPN

Gunakan aplikasi ‘Downloader’ untuk memasukkan URL tempat penyedia VPN anda menyimpan versi terbaru APK Android mereka. Ini akan membolehkan anda memasang aplikasi secara manual.

Anda juga boleh memasukkan pautan pintasan berikut yang kami buat untuk IPvanish dan PIA. Mereka lebih mudah untuk menaip dan mengingat daripada URL panjang yang digunakan oleh setiap penyedia, jadi masukkan salah satu pautan ini dalam muat turun.

 • https://www.vpnuniversity.com/apk/ipvanish
 • https://www.vpnuniversity.com/apk/pia
Memuat turun PIA APK dengan Downloader di Fire Stick

Gunakan aplikasi ‘Downloader’ untuk memuat turun APK Akses Internet Peribadi secara manual

Langkah # 4 – Pasang APK

Selepas memuat turun, Pemuat turun secara automatik akan bertanya kepada anda sama ada anda mahu memasang fail APK baru. Cukup pilih ‘Ya’ untuk meneruskan pemasangan.

Itu sahaja, pemasangan selesai. Bahagian seterusnya akan merangkumi ‘Menggunakan VPN anda di Fire Stick / FireTV’

Menggunakan VPN di Fire TV / Stick anda

Anda kini boleh melancarkan aplikasi VPN yang dipasang dari halaman utama aplikasi pada peranti Fire anda. Di sini anda perlu log masuk menggunakan nama pengguna / kata laluan yang diberikan semasa anda melanggan perkhidmatan VPN anda.

Nota: Sebilangan aplikasi VPN (seperti VyprVPN) dapat dilayari hanya dengan alat kawalan jauh FireTV. Yang lain tidak dioptimumkan api sehingga anda perlu menggunakan alat penunjuk seperti tetikus Bluetooth untuk menyelesaikan proses masuk awal. Diperlukan sekitar 2 minit untuk memasangkan sebarang peranti Bluetooth (termasuk papan kekunci / tetikus) dengan peranti Fire anda.

Anda boleh memberitahu aplikasi VPN untuk ‘mengingat’ nama pengguna / kata laluan anda sehingga anda hanya perlu menyelesaikan proses ini sekali.

Berikut adalah langkah-langkah yang kami gunakan dengan aplikasi VPN Akses Internet Persendirian pada Fire Stick generasi ke-2:

Langkah # 1 – Lancarkan Aplikasi VPN

Langkah # 2 – Log masuk dengan nama pengguna / kata laluan

Ini mungkin memerlukan anda menyambungkan peranti penunjuk bluetooth. Sekiranya anda mempunyai FireTV (tidak melekat) anda boleh menyambungkan tetikus tanpa wayar atau kabel USB ke salah satu port USB percuma.

Langkah # 3 – Pilih lokasi pelayan dan sambungkan

Kami mengesyorkan pelayan berdekatan untuk kelajuan terpantas. Satu-satunya sebab untuk memilih pelayan di negara lain adalah jika anda ingin mengakses perkhidmatan tertentu di sana. Sebagai contoh, sambungkan ke pelayan UK jika anda ingin menonton BBC iPlayer.

Aplikasi PIA VPN berjalan di Fire Stick

Tekan butang ‘Pilih’ pada alat kawalan jauh Api anda untuk ‘Sambung’ ke VPN

Anda perlu menggunakan tetikus Bluetooth untuk memilih lokasi pelayan lalai anda. Untuk ke depan, tekan sahaja tombol ‘Pilih / masukkan’ pada alat kawalan jauh anda untuk menyambung dengan cepat ke pelayan VPN.

Di bahagian bawah, anda akan melihatnya IP asal begitu juga yang baru IP semasa alamat, yang diberikan oleh Akses Internet Peribadi ke peranti Fire anda. Ini akan membantu anda dengan cepat mengesahkan bahawa anda tersambung dengan betul.

Langkah # 4 – Laraskan tetapan / pilihan (pilihan).

Anda boleh mengakses menu tetapan PIA dengan menggunakan tetikus untuk mengklik roda ‘Tetapan’ di sudut kanan atas aplikasi. Anda juga dapat mengaksesnya menggunakan kekunci ‘Menu’ pada alat kawalan jauh FireTV anda. Seluruh menu tetapan dapat dilayari dan dikendalikan dengan remote biasa juga.

Menu tetapan kelihatan seperti ini:

Tetapan Akses Internet Peribadi

Akses menu tetapan dengan kekunci ‘Menu’ di alat kawalan jauh anda

Berikut adalah tetapan yang ingin anda pertimbangkan:

Gunakan Pakej Kecil: Sekiranya anda mengalami kelajuan perlahan, cuba tandakan kotak ini. Ia boleh membuat perbezaan untuk peranti dan penghala tertentu. Kami dapat menstrim video 1080p tanpa menghidupkan pilihan.

Penyulitan: Penstriman adalah penggunaan VPN ‘keselamatan rendah’ – yang bermaksud anda tidak memerlukan tetapan keselamatan maksimum. Peranti api mempunyai pemproses yang cukup lemah (berbanding komputer) sehingga mereka akan berjuang dengan tetapan penyulitan yang sangat kuat.

Untuk mendapatkan kecepatan secepat mungkin, pertimbangkan untuk memutar Kekuatan Penyulitan Data ke AES-128, atau bahkan ‘tidak ada’.

Kekuatan penyulitan PIA

Tetapkan Kekuatan Penyulitan menjadi ‘128’ atau ‘tidak ada’

Walaupun dengan penyulitan sepenuhnya dimatikan, semua lalu lintas Fire / Kodi anda masih akan disalurkan melalui pelayan VPN, dengan berkesan menyembunyikan alamat IP sebenar anda. Satu-satunya alasan untuk memastikan penyulitan sama sekali adalah jika anda fikir Penyedia Internet anda melambatkan (melambatkan) lalu lintas video.

Keupayaan untuk ‘mematikan’ penyulitan adalah salah satu sebab terbesar kami mengesyorkan PIA untuk Fire Stick. Ia dapat membuat perbezaan besar dalam kelajuan dan penyanggaan.

Pilihan untuk TIDAK PERNAH menggunakan: Sangat penting agar anda tidak menghidupkan pilihan ‘Kill-Switch’ atau PIA Mace. Ini direka khas untuk telefon dan tablet Android dan boleh menyebabkan masalah sambungan utama di FireTV anda.

Seterusnya anda akan belajar bagaimana untuk mengesahkan 100% sambungan VPN anda berfungsi …

Cara Mengesahkan sambungan VPN anda di FireTV / Stick anda

Aplikasi VPN Android cukup stabil, tetapi sebenarnya tidak dirancang untuk digunakan pada peranti Fire streaming. Oleh itu, adalah idea yang baik untuk memeriksa semula bahawa VPN mengarahkan lalu lintas anda secara anonim (menukar alamat IP Fire anda).

Tetapi kami ingin menyemak alamat IP luaran (apa yang dilihat oleh laman web lain) bukan alamat IP rangkaian dalaman anda. Lokasi sebenar FireTV anda di rangkaian rumah anda tidak akan berubah.

Langkah # 1 – Buka Aplikasi ‘Downloader’

Langkah # 2 – Pergi ke bahagian ‘Penyemak Imbas’ pada Aplikasi

Dengan menggunakan menu di sebelah kiri aplikasi, turun 1 tab ke bahagian ‘Penyemak Imbas’. Ini akan membolehkan anda melayari laman web. Kami akan melayari halaman yang menunjukkan alamat IP luaran anda.

Langkah # 3 – Layari ke http://ipmonkey.com

Pergi ke laman web ipmonkey.com atau www.ipmonkey.com. Ini akan menunjukkan kepada anda alamat IP dari mana anda mengakses halaman tersebut. Alamat IP ini harus sesuai dengan IP semasa ditunjukkan kepada anda di aplikasi PIA setelah anda berhubung. Sekiranya sebaliknya sesuai dengan IP asal anda akan tahu ia tidak berfungsi dengan baik.

Langkah # 4 – Bandingkan alamat IP anda dengan apa yang dikatakan oleh VPN anda

Inilah contoh kami:

Alamat IP luaran IPMonkey menggunakan Downloader di FireTV Stick

Ini menunjukkan alamat ‘IP luaran’ anda seperti cara laman web melihat anda

Seperti yang anda lihat, alamat IP di atas sepadan dengan IP semasa ditunjukkan dalam aplikasi PIA…

Alamat IP semasa

Jadi semuanya berjalan dengan baik!

Satu Catatan Terakhir: Beberapa aplikasi VPN akan hancur / ditutup ketika FireTV / Stick tidur, jadi ada baiknya anda memeriksa IP anda pada beberapa kali pertama anda menggunakan VPN. Sekiranya ia mogok setiap kali, anda perlu memastikan sama ada:

 • Aktifkan ‘Auto-Connect / Auto-Reconnect’ pada tetapan VPN anda
 • Sambungkan secara manual setiap kali anda menggunakan Fire untuk streaming
 • Gunakan penghala yang didayakan VPN ‘selalu aktif’, untuk perlindungan 24/7

Kesimpulannya

Sekiranya anda mengikuti tutorial ini sepanjang masa, anda kini harus mempunyai 100% VPN yang berfungsi di FireStick atau FireTV anda. Sekiranya anda menghadapi masalah menyelesaikan masalah, silakan tinggalkan komen / pertanyaan kepada kami.

Sekiranya anda mencari VPN untuk FireTV / FireStick / Kodi kami sangat mengesyorkan:

 • Akses Internet Peribadi: VPN bernilai terbaik yang telah kami cuba. Dan aplikasinya stabil pada peranti Fire
 • IPVanish: Penyedia VPN yang sangat pantas, walaupun enkripsi 256-bit wajib mungkin menjadi perjuangan bagi pengguna Stick
 • VyprVPN: Tidak sepadan dengan dua yang lain, tetapi hakikat bahawa mereka mempunyai aplikasi Native FireOS yang dapat dikendalikan sepenuhnya dari alat kawalan jauh FireTV anda adalah kelebihan besar.

Sekiranya panduan ini berguna, sila pastikan Kongsikan kepada rakan!

Dan ikuti kami di Twitter untuk mendapatkan diskaun, tutorial, dan ulasan VPN terkini!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map