Cara Memperbaiki Dengan Mudah Setiap Kebocoran IP VPN: DNS, IPv6, WebRTC

Akses Internet Persendirian IPv6, Kill-switch, perlindungan kebocoran DNS

Perlindungan kebocoran IP tiga kali ganda dalam Perisian Akses Internet Peribadi

Menggunakan VPN dapat meningkatkan keselamatan anda secara dalam talian secara dramatik, tetapi masih ada beberapa cara VPN anda dapat membocorkan identiti sebenar anda dalam talian. Matlamat artikel ini adalah mengajar anda mengenai jenis kebocoran VPN yang paling biasa, dan cara memperbaikinya (atau sekurang-kurangnya meminimumkan risiko).

Artikel ini akan merangkumi:

 • Putus secara tidak sengaja (kebocoran IP)
 • Kebocoran DNS (kebocoran IP, kebocoran sejarah Web)
 • Kebocoran IPv6 (kebocoran IP)
 • Kebocoran WebRTC / STUN (kebocoran IP)

Anda akan mengetahui apa yang menyebabkan kebocoran jenis ini, serta cara mengenal pasti sama ada VPN atau komputer anda terdedah.

Tetapi pertama-tama, kita memerlukan pengenalan tentang apa maksud istilah ‘kebocoran IP’, dan mengapa ia wujud sejak awal.

Apakah kebocoran IP?

‘Kebocoran IP’ berlaku sekiranya anda Nyata Alamat IP secara tidak sengaja terdedah ke laman web, orang, atau perkhidmatan lain. (Ketika anda menggunakan VPN, Anda hanya ingin mereka melihat alamat IP pelayan VPN Anda).

Alamat IP ‘sebenar’ anda adalah alamat yang diberikan kepada anda oleh Penyedia Internet anda, dan boleh digunakan untuk mengenal pasti langganan internet unik anda. Semua peranti di rangkaian rumah anda akan berkongsi alamat IP yang sama.

Anda boleh memeriksa alamat IP anda dengan mudah dengan menggunakan alat seperti alat Letak IP percuma IPVanish:

Apa yang menyebabkan kebocoran IP?

Kebocoran IP biasanya bukan kesalahan penyedia VPN anda. Mereka sering disebabkan oleh kelemahan teknologi yang ada seperti:

 • Perisian melayari laman web
 • Pemalam penyemak imbas (denyar)
 • Sistem operasi

Namun perkhidmatan VPN berkualiti tinggi sebenarnya akan merangkumi teknologi untuk mencegah dan memasang banyak kebocoran ini. Kami akan melihat setiap jenis secara individu, dan juga mengesyorkan perkhidmatan VPN yang paling selamat.

Kebocoran IP melalui sambungan VPN yang dijatuhkan / gagal

Ini adalah kebocoran IP yang biasa, dan juga yang paling mudah untuk diperbaiki. Kebocoran ‘Dropped Connection’ berlaku jika perisian VPN anda terputus secara tiba-tiba, dalam hal ini semua lalu lintas internet akan dialihkan melalui sambungan internet biasa anda (tidak terjamin).

Betulkan: Pilih VPN dengan pilihan kill-switch

Apakah suis membunuh?

Switch-kill adalah sedikit kod yang terdapat di dalam klien VPN anda yang sentiasa memantau sambungan rangkaian anda (‘Interface’ Rangkaian apa yang anda gunakan, dan apa alamat IP anda).

Sekiranya tombol suis mengesan perubahan, ia akan menghentikan semua sambungan internet serta-merta sehingga anda:

 1. Sambung semula ke VPN
 2. Tetapkan semula penyesuai rangkaian anda

Teknologi ini ringkas & berkesan. Kami menganggapnya sebagai peralatan penting bagi sesiapa sahaja yang menggunakan perkhidmatan VPN ‘tanpa pembalakan’.

VPN yang disyorkan dengan tombol kill-switch

Sebilangan besar penyedia teratas kini menyertakan pembunuh dalam perisian desktop (kadangkala aplikasi mudah alih juga)

Berikut adalah beberapa pilihan utama:

 • Akses Internet Peribadi
 • IPVanish
 • NordVPN
 • ExpressVPN
 • Torguard
IPVanish kill-switch

Pilihan bunuh-beralih dalam perisian IPVanish

Kebocoran DNS

Sekiranya VPN mempunyai ‘Kebocoran DNS’, ini bermaksud permintaan DNS anda dihantar ke pelayan DNS yang tidak selamat (biasanya yang dikendalikan oleh ISP / Penyedia Internet anda).

Apa itu DNS: DNS bermaksud Sistem Nama Domain. Setiap kali anda memasukkan URL ke dalam penyemak imbas anda (www.google.com), permintaan itu dikirim ke pelayan DNS yang menerjemahkan nama domain ke alamat IP berangka milik pelayan tempat laman web dihoskan.

1. Apa yang Menyebabkan Kebocoran DNS?

Banyak Penyedia Internet menggunakan teknologi yang disebut ‘Transparent DNS Proxy’ yang dapat memintas semua permintaan DNS yang melalui pelayan mereka. Walaupun anda menentukan pelayan DNS yang berbeza pada PC atau penghala, kemungkinan permintaan ini masih dapat dipintas.

Kebimbangan privasi kebocoran DNS

Terdapat dua kebimbangan utama untuk membocorkan pertanyaan DNS:

 1. ISP anda dapat melihat sejarah web anda (laman web apa yang anda lawati)
 2. Beberapa kebocoran DNS dapat mendedahkan alamat IP sebenar anda ke pelayan DNS

2. Cara menguji Kebocoran DNS?

Terdapat beberapa laman web percuma yang membolehkan anda memeriksa apakah VPN anda mengalami kebocoran permintaan DNS. Kami suka DNSleaktest.com, yang cepat dan ringkas. Pada dasarnya ia akan menunjukkan senarai semua pelayan DNS yang digunakan oleh sambungan anda. Tidak mengapa jika terdapat banyak pelayan DNS dalam senarai, tetapi anda tidak mahu melihat pelayan DNS milik ISP anda (Time Warner, Verizon, Comcast, dll).

Bersihkan Ujian Kebocoran DNS dari dnsleaktest.com

Bersihkan DNS Leak Test (Menunjukkan pelayan DNS VPN saya sendiri, bukan ISP saya)

Di mana untuk memeriksa sambungan anda untuk Kebocoran DNS:

 • dnsleaktest.com
 • ipleak.net
 • Hidester

3. Cara memperbaiki Kebocoran DNS

Cara termudah / terbaik untuk memperbaiki kebocoran DNS adalah memilih penyedia VPN yang mempunyai perlindungan kebocoran DNS bawaan. Penyedia ini menggunakan pelayan DNS tersendiri (dan swasta) mereka, dan menggunakan teknologi khas untuk memastikan bahawa permintaan DNS anda selalu diarahkan dengan selamat, di dalam terowong VPN yang dienkripsi.

Beberapa penyedia melangkah lebih jauh, dan mempunyai pelayan DNS Zero-Log Terenkripsi (privasi maksimum).

VPN yang disyorkan dengan perlindungan kebocoran DNS terbina dalam:

 • Akses Internet Peribadi | mengkaji semula
 • Torguard | mengkaji semula
 • VyprVPN | mengkaji semula
 • Proksi.sh
 • VPN.ac

Kebocoran IPv6

Adakah anda tahu bahawa komputer anda dan peranti lain yang disambungkan secara berasingan sebenarnya mempunyai 2 alamat IP? Alamat IPv4 (192.168.1.1 misalnya) dan alamat IPv6. Alamat IPv6 adalah cara lebih panjang (contoh alamat ipv6 dari wikipedia adalah 2001: 0db8: 85a3: 0000: 0000: 8a2e: 0370: 7334).

Alasan alamat IPv6 diperkenalkan baru-baru ini adalah kerana kita kehabisan alamat IPv4, sekarang orang mempunyai beberapa peranti yang tersambung ke internet (masing-masing dengan alamat IP). Dengan pintar: telefon, jam tangan, pembakar roti, tablet, dan lain-lain, anda boleh mempunyai 25 peranti aktif internet di rumah anda dengan mudah.

Sama ada laman web melihat alamat IPv4 atau alamat IPv6 anda bergantung pada:

 1. Sekiranya IPv6 diaktifkan dalam sistem operasi anda (secara lalai dihidupkan di windows)
 2. Sekiranya laman web / perkhidmatan menyokong IPv6

1. Jadi apa yang menyebabkan kebocoran IPv6?

Banyak protokol VPN yang popular (OpenVPN, PPTP, L2TP) dibuat sebelum alamat IPv6 wujud. Oleh itu, secara lalai, banyak perkhidmatan VPN hanya mengarahkan lalu lintas IPv4 melalui terowong VPN yang selamat, dan lalu lintas IPv6 dialihkan tidak terjamin dan tidak disulitkan.

Nasib baik ada dua pembaikan yang MUDAH.

2. Cara memperbaiki Kebocoran IPv6

Kaedah terbaik & termudah (kerana anda tidak perlu bergantung pada penyedia VPN anda) adalah dengan hanya mematikan IPv6 pada sistem operasi anda.

Arahan untuk melumpuhkan IPv6 pada:

 1. Tingkap
 2. Mac OS X
 3. Android (memerlukan root)
 4. iOS sebenarnya mungkin kebal terhadap kebocoran IPv6.

Anda juga boleh memilih untuk mematikan IPv6 pada penghala anda.

Dan akhirnya, anda boleh memilih Penyedia VPN dengan perlindungan kebocoran IPv6 terbina dalam.

Perisian VPN yang menyekat Kebocoran IPv6:

 • Torguard
 • Akses Internet Peribadi
 • Proksi.sh
 • VPN.ac

Nota: Perlindungan kebocoran IPv6 pada tahap VPN hanya diperlukan jika Anda tidak dapat (atau tidak mahu) menonaktifkan IPv6 pada tahap OS.

Kebocoran WebRTC / ‘STUN’

Kerentanan WebRTC sebenarnya kerentanan penyemak imbas web, bukan masalah OS (sistem operasi). WebRTC adalah teknologi p2p yang dibina dalam penyemak imbas web moden yang membolehkan teknologi baru seperti streaming video / persidangan video dan perkongsian periferal PC (seperti mikrofon) antara anda dan laman web.

TorrentFreak melaporkan bahawa WebRTC sebenarnya dapat digunakan sebagai ‘Attack’ untuk menipu penyemak imbas anda agar mendedahkan alamat IP sebenar (bukan VPN) anda.

Faktor risiko: Dalam praktiknya, risiko kebocoran WebRTC sangat rendah, kerana anda harus ditipu untuk mengunjungi laman web yang berniat jahat untuk melihat alamat IP anda. Ini tidak mungkin berlaku, dan kebanyakan laman web tidak peduli sama ada anda menggunakan VPN atau tidak.

Cara memperbaiki Kebocoran WebRTC

Anda harus mematikan WebRTC pada tahap penyemak imbas untuk mengelakkan kebocoran STUN. Ini dapat dicapai dengan mengedit fail konfigurasi penyemak imbas anda, atau dengan memasang pelanjutan penyemak imbas yang melakukannya untuk anda.

Arahan oleh penyemak imbas web:

 • Chrome – Sambungan penyemak imbas
 • Firefox – Penyingkiran manual / pelanjutan Penyemak Imbas
 • Penyemak Imbas Lain – Panduan

Cara menguji kebocoran WebRTC?

Alat luar biasa di IPLeak.net memeriksa semua jenis kebocoran VPN utama (DNS, WebRTC, dan IPv6). Cukup lawati pautan ini, dan tatal ke bahagian WebRTC. Sekiranya ia menunjukkan alamat IP, periksa apakah itu sesuai dengan IP penyemak imbas biasa anda (tanpa VPN disambungkan). Sekiranya berlaku, anda terdedah kepada kebocoran WebRTC.

Sekiranya anda berjaya mematikan WebRTC dalam penyemak imbas anda, anda akan melihat mesej seperti ini dan bukannya alamat IP:

Tiada kebocoran WebRTC

Tiada kebocoran WebRTC (WebRTC dilumpuhkan dalam penyemak imbas)

Kesimpulannya

Sebilangan besar jenis kebocoran IP dapat mempengaruhi protokol / penyedia VPN pada satu masa atau yang lain, tetapi perkhidmatan VPN terbaik telah membina penyelesaian ke dalam perisian mereka untuk meminimumkan kemungkinan kebocoran IP.

Itulah sebabnya sangat penting untuk memilih perkhidmatan VPN berkualiti tinggi, lebih baik perkhidmatan yang mempunyai perisian dan sokongan yang sangat baik.

Pertaruhan yang baik merangkumi:

 • Akses Internet Peribadi
 • IPVanish
 • ExpressVPN
 • VyprVPN
 • Torguard

Ini bukan senarai yang merangkumi semua, tetapi ini adalah tempat yang baik untuk bermula.

Sumber

Berikut adalah beberapa laman web untuk membantu anda memeriksa sambungan anda untuk kebocoran IP, dan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai teknologi dan kebocoran IP secara umum.

Ujian:

 • ipleak.net
 • dnsleaktest.com
 • doileak.com

Panduan lain mengenai topik ini

 • Makeuseof – mencegah kebocoran VPN
 • BestVPN – Panduan lengkap untuk kebocoran DNS (mereka pesaing kami, tetapi panduannya sangat baik)
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map